08 / 05 / 2024

DASK: Elazığ depremi önlem almaya çağırıyor!

DASK: Elazığ depremi önlem almaya çağırıyor!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, merkez üssü Elazığ 'ın İçme ilçesi olan ve çevre illerde de hissedilen 5,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle yaptığı açıklamada bölge halkına geçmiş olsun dileklerini sundu



Yazıcı, “Depremin can ve mal kaybı yaratmaması en büyük tesellimiz. Deprem ülkemizin değişmez bir gerçeği. Küçük ve orta büyüklükteki depremler ülkemizde sıklıkla meydana geliyor. Bu depremlerde oluşabilecek maddi kayıplarımızı karşılayabilmek için zorunlu deprem sigortası yaptırmamız şart ” dedi.

Toprakları birinci ve ikinci risk bölgesindeki Elazığ 'da konutların sadece yüzde 20 'sinin zorunlu deprem sigortası bulunduğuna dikkat çeken Yazıcı şunları ifade etti:

“Daha önce de deprem yaşayan Elazığlıların zorunlu deprem sigortası yaptırma konusunda daha hassas davranması gerektiğine inanıyoruz. Geçen yıla kıyasla poliçe sayısında bu yıl yüzde 8 artış olmasına rağmen bu yeterli değil. Elazığ 'da halen zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 90 bin konuttan, 18 bine yakınının poliçesi bulunuyor. Depremde konutları hasar gören zorunlu deprem sigortası poliçesi sahipleri, 0212 368 08 00 numaralı DASK çağrı Merkezimizi arayarak hemen ihbarda bulunabilir ve hasar ödemelerini kısa zamanda alabilir. ”

DASK, 8 Mart 2010 'da Elazığ 'da gerçekleşen ve genellikle zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışında kalan köylerde hasar oluşturan 6 büyüklüğündeki deprem sonucunda zarar gören 300 'den fazla zorunlu deprem sigortalı konuta yaklaşık 400 bin TL tazminat ödedi. Elazığ 'da 100m ² betonarme bir konut ayda sadece 8,5 TL 'ye (yılda toplam 102 TL) zorunlu deprem sigortası güvencesine alınabiliyor.  

Zorunlu deprem sigortası poliçesi almak isteyen konut sahipleri toplu başvurularda yüzde 20, yenilemelerde yüzde 20 olmak üzere tarife fiyatları üzerinden toplamda yaklaşık yüzde 40 'lık indirim fırsatından aynı anda yararlanabiliyor.

DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası nedir

Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kar amacı gütmüyor.

Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye 'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.


Geri Dön