22 / 05 / 2024

DASK Fay Hatları TIRı 7.4'lük depremi tekrar yaşatıyor!

DASK Fay Hatları TIRı 7.4'lük depremi tekrar yaşatıyor!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmaya devam ediyor



DASKtan 17 Ağustosun yıldönümünde hem sokakta hem Facebook'ta 7.4 şiddetinde deprem simülasyonu

7.4 büyüklüğündeki Kocaeli depremini simüle eden Fay Hatları TIRı 17 Ağustosun 12. yıldönümü dolayısıyla 16 21 Ağustos tarihlerinde 15.00 22.00 arası Beşiktaşta olacak. DASK, aynı dönemde www.facebook.com/dask adresindeki Facebook sayfasından yayına sokacağı Deprem her yerde uygulamasıyla sosyal medyada da farkındalığı artırmayı hedefliyor. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı Türkiyede yılın ilk altı ayında büyüklüğü 4ün üzerinde 20 den fazla deprem meydana geldi. Bunların tamamına yakını küçük de olsa çeşitli maddi hasarlara neden oldu. Bu hasarlar, depremde hayatta kalmak kadar, deprem sonrasında ekonomik kayıpların uygun şekilde giderilmesinin de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. DASK olarak tüm çabamız, bugün 3,5 milyon olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısını orta vadede 5,5 milyona çıkararak deprem güvenceli hayatı teşvik etmek dedi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmak için Fay Hatları TIRını 16 21 Ağustos tarihlerinde Beşiktaş Meydanına çıkardı. 15.00 22.00 saatlerinde yapılacak etkinliklere katılanlar, Boğaziçili eğitmenlerden alacakları deprem, depremden korunma yöntemleri ve zorunlu deprem sigortası eğitiminin ardından öğrendiklerini 7.4 büyüklüğündeki Kocaeli depremini simüle eden Fay Hatları TIRında uygulama fırsatı bulacak.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Beşiktaştaki etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada 17 Ağustosun tüm ülkeye derin bir üzüntü yaşattığını belirterek şunları ifade etti:

Bu acı olayın yıldönümünde depremi hatırlamakla kalmayıp depreme karşı önlemlerimizi gözden geçirmemiz ve eksiklerimiz için harekete geçmemiz lazım. Türkiyede yılın ilk altı ayında büyüklüğü 4ün üzerinde 20den fazla deprem meydana geldi. Bunların tamamına yakını küçük de olsa çeşitli maddi hasara neden oldu. Simavdaki depremler ise daha büyük hasarlara yol açtı. Bu hasarlar, depremde hayatta kalmak kadar, deprem sonrasında ekonomik kayıpların uygun şekilde giderilmesinin de önemli olduğunu gösteriyor. DASK olarak tüm çabamız bugün 3,5 milyon olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısını orta vadede 5,5 milyona çıkararak deprem güvenceli hayatı teşvik etmek. Bunun için elimizden geleni yapıyor, gerek halkımızın ayağına giderek gerek sosyal medyayı etkin şekilde kullanarak deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırabileceğimiz her mecrayı değerlendiriyoruz.

DASK, 17 Ağustosun yıldönümünde başlayacak Deprem her yerde uygulamasıyla internette deprem farkındalığını artırmayı hedefliyor. DASKın www.facebook.com/dask adresindeki sayfasından ulaşılan Deprem her yerde uygulaması kullanıcıların Facebook sayfasını yıkarak depreme, sayfayı onararak zorunlu deprem sigortasına dikkat çekiyor.

Simavlı sigortalılara 5 milyon TL hasar ödemesi

DASK, Simavda 19 Mayısta meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem ve artçı şokların zorunlu deprem sigortalı konutlarda yarattığı hasarın tazmini için ödemelerine devam ediyor. DASK konut sahiplerine bugüne kadar toplam 5 milyon TL hasar ödemesi yaptı. Depremlerde hasar gören 1.200 adet zorunlu deprem sigortalı konuttan 1.000 adedinin işlemleri tamamlandı. Kapanan dosyalardan yaklaşık 650 adedine tazminat ödemesi yapıldı.

Simav ilçesinin bağlı olduğu Kütahyada sigortalılık oranının depremden sonra yüzde 14ten 18e yükseldiğine dikkat çeken Yazıcı, Depremden önce Kütahya genelinde zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 124 bin konutun sadece 18 bininin poliçesi bulunurken bugün bu sayı 22 bine çıktı. Poliçelerdeki ivmeyi, deprem bölgesindeki bu ilimizde sigortalılığın yaygınlaşması açısından olumlu değerlendirmekle birlikte bu bilincin depremi yaşamadan önce oluşmasını daha çok temenni ediyoruz diye konuştu.

75 yaşındaki Mübeccel Teyzeden örnek davranış

Simav depreminde sadece hasar ödemekle kalmadıklarını, hem öğretici hem de umut verici pek çok olaya da tanıklık ettiklerini sözlerine ekleyen Yazıcı, DASK için en etkileyici hikayeyi şöyle anlattı:

75 yaşındaki Simavlı Mübeccel Gürbüzün zorunlu deprem sigortasıyla güvenceye aldığı konutu 2009daki Simav depreminde küçük oranda hasar görmüştü. Bu hasarın tazmini için kurumumuzdan ödemesini alan Mübeccel Teyze, DASK sayesinde sigortaya güveninin arttığını söylemiş ve dört katlı binasındaki on iki daireye de zorunlu deprem sigortası yaptırmıştı. Bu bina 19 Mayısta gerçekleşen 5.9 büyüklüğündeki Simav depreminde oturulamaz hale geldi. Ama Mübeccel Teyze zorunlu deprem sigortası sayesinde hasarına karşılık 555 bin TL tazminat ödemesi aldı. Böylece 75 yaşında sokakta kalma, zorluk çekme riski yaşamadan hayata kaldığı yerden devam edebilme imkanına sahip oldu. Mübeccel Gürbüzün bu yaklaşımının hepimize örnek olması gerekiyor. Hayatın karşımıza neyi, ne zaman çıkaracağı hiç belli olmaz. Hayatın kötü sürprizlerine karşı geleceğimizi güvenceye alalım. Çünkü deprem geçiyor, hayat devam ediyor.

Şehirler Yarışıyorda Bolu önde gidiyor

DASKın 2011 başında başlattığı Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor yarışmasında ilk altı ayın verilerini de açıklayan Yazıcı, Yarışmamızın en yüksek sigortalılık oranına ulaşan iller kategorisinde geçen yıl olduğu gibi Bolu yüzde 58le ilk sırada geliyor. Boluyu yüzde 54le Düzce ve yüzde 45le Yalova takip ediyor dedi.

Yarışma kapsamında 2011 yılsonu sonuçlarına göre zorunlu deprem sigortasında en yüksek sigortalılık oranına ulaşan, bir önceki yıla göre en yüksek poliçe artış oranını kaydeden ve en iyi teşvik kampanyasını yürüten iller ödüllendirilecek. DASK, Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor yarışmasının her üç kategorideki birincilerine DASK Güvenli Hayat Parkı armağan edecek. Yarışmanın her üç kategorisinde ikinci ve üçüncü olan illerin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine ise depremle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere malzeme yardımı yapılacak.

Fay Hatları TIRı sonbaharda Doğu Anadoluda

DASK, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yürüttüğü Fay Hatları TIRı projesine sonbaharda Doğu Anadoluda yapacağı turla devam edecek. Doğu Anadolu Fay Hatları TIRı Diyarbakırdan başlayıp Mersinde son bulacak yolculuğu boyunca 9 il ve 13 ilçeyi ziyaret edecek. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hatları üzerinde yaptığı ilk iki turla 2010da 46 merkezi ziyaret ederek 110 bin kişiye eğitim veren DASK, bu üçüncü turda 50 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor.

DASK ve zorunlu deprem sigortası nedir

Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara Depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kr amacı gütmüyor.

Zorunlu deprem sigortası, Türkiyedeki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor. Zorunlu deprem sigortası uygulamasındaki gelişmeler yurtdışında da oldukça yüksek bir ilgiyle takip ediliyor ve kurum, benzer riske maruz ülkeler tarafından örnek alınıyor.


Geri Dön