28 / 04 / 2024

DASK ile anlaşamayan depremzedeye müjde: TOBB uyum devreye girdi!

DASK ile anlaşamayan depremzedeye müjde: TOBB uyum devreye girdi!

Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından, DASK ile anlaşamayanların bazıları mahkemelere, bazıları da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurdu. Bu süreçte depremzedeler, kötü olaylarla karşılaşması sonrasında DASK ile anlaşamayan depremzedeler için ''TOBB uyum'' devreye alındı.



Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, DASK ile anlaşamayan depremzedelerin başuına gelen kötü olayları anlatarak müjdeli haberi verdi. Kahramanmaraş depremleri sonrası DASK, zorunlu deprem sigortası olup da depremde hasar gören 600 bin konut için 34 milyar TL ödeme yaptı. Aldığı tutarı beğenmeyenler DASK ile uyuşma konusunda, sorunlar yaşadı. Noyan Doğan, bu konuda binlerce kişiden şikayet aldıklarını belirterek, kimilerini aldığı hasarı beğenmediği, kimilerinin de DASK’ın eski teminatlar üzerinde ödediği konusunda eleştirler aldığını açıkladı.

DEPREMZEDELERE TUZAK!

Depremden sonra DASK ile anlaşamayanların bazıları mahkemelere, bazıları da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yaptı. Bu süreçte depremzedelerin kötü olaylar yaşadığını belirten Doğan şöyle açıkladı: ''Deprem bölgesinde türeyen art niyetli kişi ve gruplar, ‘bize yetki verin, hukuk yoluna gideriz, DASK’tan daha fazla hasar almanızı sağlarız’ diyerek, üstelik bir de ahz-u kabza (bedeli tahsil etme) yetkisini de ellerinden alarak, depremzedeleri kandırdı. Bunlardan bazıları paraları tahsil edip sırra kadem bastı, bazıları da hasarın yarısını vatandaşa verip yarısını cebe indirdi. Bunları nereden mi biliyorum? Okuyuculardan gelen şikayet ve yorumlardan.''dedi.

DASK ile anlaşamayan depremzedeye müjde: TOBB uyum devreye girdi!
TOBB UYUM DEVREYE GİRDİ!

DASK’la anlaşamayıp, mahkemeler yerine Tahkim Komisyonu’na  başvuru yapan vatandaşların olduğunu belirten Doğan, kişiler özellikle zeyilname konusunda başvurduklarını açıkladı.  Peki Zeyilname konusu nedir?

Geçen yılın sonlarında DASK, teminat tutarlarını artırdı. Sigortalıları da olası bir depremde düşük hasar almamaları için ekstra prim ödeyip zeyilname yaptırıp, poliçelerini yenilemeleri gerektiği konusunda uyardı. Bazı vatandaşlar yaptırırken bazı vatandaşlar yaptırmadı. 

Eski teminatlar üzerinde hasar alanlar, ‘DASK hasarımı yeni teminatlar üzerinden ödesin’ diyerek, tahkime başvurdu.  DASK yeni teminatlar üzerinde öder’ diye; kimi kararlar da ‘DASK’ın yaptığı uygulama doğrudur, zeyilname yapılmamışsa eski teminatlar üzerinden hasar ödenir’ diye çıktı.Bu durum karşısında hem depremzedenin kafası iyice karıştı hem de hasar alma süreci daha da uzadı.

TOBB UYUM DEVREYE GİRDİ!

Kararların ayrı çıkması sonucu DASK, depremzedelerin daha madur olmaması için  vatandaşın hak araması için yeni bir kanal daha açtı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altındaki arabuluculuk ve uyuşmazlık çözüm merkezi olan TOBB Uyum’u devreye soktu.

TOBB UYUM NEDİR, NE YAPACAK?

TOBB Uyum deprem sonrası hasarını alamayan, aldığı hasarı beğenmeyen, eksper raporunu yanlış bulan da dahil olmak üzere tüm depremzedeler, DASK’ın, internet sitesi üzerinden TOBB Uyum’a başvurabilecek.

Sonrasında tamamen tarafsız taraf olan TOBB, Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucular eşliğinde DASK ile vatandaşı aynı masada buluşturup anlaşmalarını sağlıyor. Anlaşılırsa da alınan karar mahkeme kararı niteliğinde oluyor.

 TOBB Uyum’a başvuru yapılması halinde süreç, mahkemelerdeki gibi iki üç yıl sürmeyecek ve farklı farklı kararlarla kafa karışıklığı yaratmayacak.  TOBB Uyum ile bir kanal daha açılmış oluyor.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu!

İstanbul'dan sonra o ilin de adı geçti: Depreme hazır değil! Kentsel dönüşüm çalışmaları için hemen düğmeye basıldı!

Geri Dön