06 / 05 / 2024

DASK, terör için de teminat verebilecek!

DASK, terör için de teminat verebilecek!

Afet Sigortaları Yasası'nın çıkmasıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla DASK, deprem dışında, sel, çığ, dolu, terör gibi risklere de teminat verebilecek. Yasa'nın deprem sigortasında, ülke genelinde sigortalılık oranım da artırması bekleniyor



1999 yılının 17 Ağustos'unda yaşanan ve büyük bir felakete yol açan Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenlerin acıları halen yüreklerimizde. Aradan geçen 12 yılda da felaketin yaraları belki büyük ölçüde sarıldı. Ancak, toplum olarak "1999'da yaşananlardan gerekli dersleri aldık mı" sorusunun cevabı ise "Hayır." Binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi ile ilgili sorunlar bir yana, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alan Zorunlu Deprem Sigortası'ndaki (ZDS) sigortalılık oranı da hayli düşük. Bu oranın, ülke genelinde yüzde 27,2 olduğu dikkate alındığında, yaklaşık olarak her 4 konuttan 3'ü sigortasız durumda. ZDS teminatını sunan ve 1999 Depremi'nden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu da (DASK), sigortalı konut sayısını artırma konusunda hummalı bir çalışma içinde. "Afet Sigortaları Yasası"nın çıkması, bu sayının artmasına da katkıda bulunacak. Ayrıca, yasanın kabulüyle DASK, Bakanlar Kurulu kararıyla deprem dışında, sel, çığ, dolu, terör gibi risklere de teminat verebilecek.

Sigorta yaptırmayana su yok

Nitekim, DASK'ın yeni hükümetten en önemli beklentisi de geçen dönem meclise gönderilen "Afet Sigortaları Yasa Tasarısı"nın bu dönemde yeniden meclise gönderilerek en kısa sürede yürürlüğe girmesi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ZDS yaptırmak artık, kanunla zorunlu hale gelecek. Konut sahiplerinin de elektrik, su gibi hizmetlerden yararlanması için mutlaka ZDS yaptırması gerekecek. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Tasarı'nın yasalaşmasının, denetim ve takibin artırılması için olumlu bir adım olacağını ve sigortalılık oranının hedeflenen düzeye gelmesine katkıda bulunacağını söylüyor. Ancak, yaptırımlarla ZDS yaptırmanın kalıcı bir çözüm olmadığını belirten Yazıcı, "Önemli olan, insanların olası bir depremde kayıplarının yerine yenisini koyamama riskine karşı, kendi istekleriyle sigorta yaptırma bilincine sahip olmaları. Asıl, zorlamayla değil, bilinçle hareket edilmesi gerekli. Ayrıca en büyük yaptırım temenni edilmez ama, depremden sonra oluşan hasarın teminatsız kalmasıdır" diyor.

Yeni teminatlar geliyor

Yeni yasa tasarısıyla, DASK'ın ZDS dışında, Bakanlar Kurulu kararıyla başka teminatlar da verebilmesinin önü açılıyor. Bu teminatlar da, sel, yer kayması, fırtına, çığ. dolu. don ve benzeri doğal afetler, terörizm, çevre kirlenmesi ve benzeri riskler olarak sıralanıyor. DASK tarafından sunulacak teminatlar ihtiyaca göre sigorta veya reasürans teminatı olabilecek. Selamet Yazıcı, tasarının yasalaşmasıyla bu teminatların derhal DASK kapsamında olacağı şeklinde yanlış algının oluşmaması gerektiğine de dikkat çekiyor. Bu teminatların verilmesi için sigorta şirketlerinin teminat verememesi veya teminat vermekte güçlük çekmesi ve bunun sonucunda Bakanlar Kurulu tarafından DASK'ı görevlendirmek üzere karar alınmasının gerektiğini ifade eden Yazıcı, şu an için alınmış bir kararın olmadığım ve DASK'ın sadece ZDS sistemini yürütmeye devam ettiğini söylüyor.

İnternetten satış artacak

ZDS satışı, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri, ZDS yaparken bir anlamda aracılık görevini üstleniyor. Ayrıca, Anadolu Sigorta ve Işık Sigorta da internet üzerinden ZDS poliçesi satışını başlattı. Bu konuda birçok şirketin çalışmaları da sürerken, bu sayının önümüzdeki dönemde artması bekleniyor.

DASK, geçen günlerde yeni bir uygulama başlatarak yeni "çağrı merkezi"ni de hizmete soktu. Çağrı merkezi hakkında bilgiler veren DASK Genel Sekreteri Serpil Yakut, merkezin, yenilenmesi gereken ZDS poliçeleri için sigortalılara hatırlatma araması yapmak ve deprem sonrasında daha hızlı hasar ihbarı alabilmek amacıyla hizmete girdiğini söylüyor. Yakut, DASK Çağrı Merkezi'nin, hasar yapıcı büyük depremler sonrasında 40 kişilik bir ekiple 7 gün 24 saat hasar ihbarı alma imkanına sahip olacağını vurguluyor.

En fazla ilgi Marmara'da

Büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara depreminden sonra zararların en aza indirilmesi amacıyla getirilen ZDS'yi 12 yılda, Türkiye'deki 12 milyon 988 bin 669 konuttan sadece yüzde 27,2'i yaptırdı. Bir başka deyişle ülkede 3 mil¬yon 524 bin 218 binanın deprem sigortası bulunuyor. En yoğun kentleşmenin yaşandığı ve 4 milyon 416 bin 74 konutun yer aldığı Marmara Bölgesi, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge oldu. Bölgede, yüzde 35,5'lik bir oranla 1 milyon 566 bin 914 konut ZDS yaptırdı. Marmara Bölgesini yüzde 29,9 ile İç Anadolu, yüzde 25,6 ile Ege, yüzde 19,6 ile Akdeniz, yüzde 19 ile Karadeniz, yüzde 16,5 ile Doğu Anadolu ve yüzde 14,1 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi izliyor. Deprem sigortasına 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde en büyük hasarın yaşandığı iller ilgi gösterdi. Bolu yüzde 58,6 ile en fazla sigorta yaptıran il olurken, yüzde 52,6 ile Düzce ikinci, yüzde 45,6 ile Yalova üçüncü olarak sıralandı. Kayıtlı 2 milyon 714 bin 462 konuta sahip olan ve büyük bir deprem beklentisi yaşanan İstanbul'da DASK'a olan ilgi yüzde 37,9'da kaldı. 4 Ağustos 2011 itibariyle DASK kuruluşundan itibaren 11.602 adet hasar dosyası için 22 milyon 662.1 bin TL tazminat ödemesi yaptı.
Para Şemsiye


Geri Dön