Sigorta

DASK’ta hedef 10 milyon sigortalı konut!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 2012’de gerçekleştirdiği faaliyetlerin sonuçlarını ve hedeflerini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı toplantıda açıkladı.


Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu deprem sigortalı konutların sayısında hızlı bir artış yakalayan DASK, 5 yıl içinde 10 milyon poliçeye ulaşmayı hedefliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Elektrik ve su aboneliği işlemlerinde zorunlu deprem sigortası poliçesinin kontrol edilmeye başlanmasıyla birlikte sigortalı konut sayısı 6 ayda 1 milyondan fazla artış göstererek ilk defa Şubat ayında 5 milyonu aştı” dedi. Babacan, toplantıda “Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor” projesinde dereceye giren Burdur, Tunceli, Bursa ve Yalova’ya ödüllerini verirken 5 milyonuncu poliçenin sahibi Hacer Orkun’a da teşekkür plaketi takdim etti. 


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortalı konutların sayısını artırmak ve deprem güvenceli hayatı teşvik etmek amacıyla 2012’de gerçekleştirdiği faaliyetlerin sonuçlarını ve hedeflerini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katıldığı toplantıda açıkladı. Şubat ayında zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 5 milyona yükselten DASK, 5 yıl içinde 10 milyon poliçeye ulaşmayı hedefliyor.


Türkiye’de DASK sayesinde deprem sigortasının pek çok gelişmiş ülkeden bile daha iyi bir noktaya geldiğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan şunları ifade etti: 


“Zorunlu deprem sigortasıyla kendini depreme karşı güvenceye alan 5 milyonun üzerinde konut bulunuyor. Bu sayının yaklaşık 1 milyonu son 6 ay içinde sisteme kazandırıldı. İnanıyorum ki 18 Ağustos 2012’de yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu ile birlikte getirilen yeni uygulamalar sayesinde sigortalılık oranı ülke genelinde artmaya devam edecek ve böylece tüm ev sahiplerine uygun koşullarda sigorta güvencesi sağlanacak.” 


“Van’da tüm konutlar sigortalı olsaydı tazminat çok daha yüksek olurdu”


Ülkemizde doğal afetler sonucu oluşan can ve mal kayıplarının yüzde 61’inin depremler nedeniyle meydana geldiğini vurgulayan Babacan şöyle konuştu: 


“Ancak maddi kayıpların henüz az bir kısmı sigortayla karşılanıyor. Bunun temel nedeni, geçmişte sigortalılık oranlarının özellikle bazı bölgelerimizde düşük kalmasıdır. Van’da 2011 yılında meydana gelen depremler sırasında ildeki sigortalılık oranı yüzde 9 gibi oldukça düşük bir seviyede bulunuyordu. Buna karşın DASK, hasar gören sigortalı ev sahiplerine toplam 120 milyon TL ödeme yaptı. Eğer tüm konutlar sigortalı olsaydı ödenecek toplam sigorta tazminatı çok daha yüksek olurdu. Bu bakımdan, sigorta alışkanlığının yaygınlaşmasını, maddi kayıpların hızlı ve doğru bir şekilde telafi edilmesi bakımından vazgeçilmez görüyorum.” 





Doğal afet zararları 2012’de dünya genelinde 170 milyar dolar oldu


Gelişmekte olan ülkelerin, hatta bazı gelişmiş ülkelerin, zorunlu deprem sigortası sisteminin başarısını yakından izlediklerini ve örnek aldıklarını da sözlerine ekleyen Babacan konuşmasına şöyle devan etti: 


“Son 10 yılda doğal afetlerin neden olduğu maddi kayıplarda bütün dünyada önemli bir artış olduğu görülüyor. 2012’de dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen deprem dahil çeşitli doğa olayları sonucu oluşan maddi kayıpların toplamı 170 milyar doları buldu. Bunun 70 milyar doları, yani yüzde 40’ı sigortayla telafi edildi.”


Burdur, Tunceli, Bursa ve Yalova illerine ödül


Yarışmada dereceye giren illeri tebrik eden Babacan illerde yapılan faaliyetleri şu şekilde belirtti:  


“Burdur ilimiz, hem merkezde hem de 10 ilçesinde düzenlediği zorunlu deprem sigortası eğitimleriyle geniş bir kesime ulaştı. Hatıra ormanı ve doğa yürüyüşü gibi etkinliklerle ilde deprem sigortasının tanınmasına önemli katkı sağladı. Tunceli ilimiz de tüm şehri sokak sokak dolaşarak zorunlu deprem sigortasını anlattı. Ayrıca camilerde bilgilendirici vaazlar verildi. Bursa ve Yalova illerimiz ise zorunlu deprem sigortası bilincini artırmak için okullardaki eğitimlere ağırlık verdi.”  


Sigortalılık oranı yüzde 30 oldu, hedef yüzde 50’nin üzeri


Türkiye’de 1999 yılında konutların sigortalılık oranı yüzde 4’ken bu oran, bugün zorunlu deprem sigortasıyla ortalama yüzde 30’a yükseldi. 12 yıl aradan sonra çıkarılan Afet Sigortaları Kanunu’nun DASK için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, toplantıda yaptığı konuşmada, sigortanın işlevini anlamlı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için son zamanlarda kaydedilen artışın sürdürülmesi ve sigortalılık oranlarında ülke genelinde yüzde 50’lerin üzerine çıkılması gerektiğini belirtti. Yazıcı konuşmasına şu şekilde devam etti:


“Bu nedenle, 2013 yılında oldukça önemli projelerimizi hayata geçireceğiz. Bu projeler üç ana başlıkta olacak. Kontrol uygulamalarının daha da etkinleştirilmesi, tanıtım faaliyetlerinin artırılması ve sigortaya erişimin kolaylaştırılması. Bu çalışmaları yaparken temel ilkelerimizden birisi, ilgili diğer kurumlarımızla ortak çalışmak ve azami eşgüdümü sağlayacak projeleri hayata geçirmek. Hedefimiz, beş yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyonun üzerine çıkarmak.”


Sigortalı konutlarda 6 ayda yüzde 35 artış


DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik İşletici Eureko Sigorta’nın Genel Müdürü Okan Utkueri toplantıda yaptığı konuşmada DASK’ın 2012 yılı faaliyet sonuçlarını ve yapılan çalışmaları açıkladı. DASK’ın Şubat ayı itibariyle 5 milyon sigortalı konuta ulaştığını belirten Utkueri şunları ifade etti:


“Afet Sigortaları Kanunu ile birlikte konut kredileri ve tapu işlemlerinin yanı sıra elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası poliçesi aranması, bu artışa büyük katkıda bulundu. Poliçe sayımızı 6 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık yüzde 35 artırarak 2013 için belirlediğimiz hedefe yılın başında ulaştık”


Zorunlu deprem sigortasında adres kodu uygulaması başladı


DASK’ın, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’yle yürüttüğü işbirliği neticesinde Ulusal Adres Veri Tabanı’nı (UAVT) kullanmaya başlayan kurumlardan biri olduğunu vurgulayan Utkueri şöyle konuştu: 


“1 Mart itibariyle zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde UAVT’ye kayıtlı adres kodlarını kullanmaya başladık. Tüm kurumlar tarafından standart adres bilgilerinin kullanımına imkan tanıyan bu ortak sistem sayesinde sigortalı konutları daha iyi takip etmeyi, hizmet seviyemizi yükseltmeyi ve hasar yönetimini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. ” 


Utkueri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’yle yaptıkları işbirliği sayesinde iki kurumun tam entegrasyonunu sağladıklarını, böylece tapu işlemlerinde zorunlu deprem sigortası poliçesi kontrolünün otomatik olarak gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. 


5 milyonuncu poliçe sahibine ödül


“Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor” yarışmasında dereceye giren Burdur, Bursa, Tunceli ve Yalova illerinin plaketleri Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından takdim edildi. Her dört ilin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine depremle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere ihtiyaçları doğrultusunda malzeme yardımı yapılacak. 


5 milyonuncu zorunlu deprem sigortası poliçesinin sahibi Hacer Orkun’a da teşekkür plaketi takdim edildi. Orkun ailesinin evlerinin bundan sonraki 5 yıllık zorunlu deprem sigortası prim ödemeleri de DASK tarafından üstlenildi.  



DASK ve zorunlu deprem sigortası nedir?

Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin meskenlerde yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.


Zorunlu deprem sigortası, Türkiye’deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 16.000 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.