Genel

DASK'tan Van'a 50-80 milyon liralık hasar ödemesi!

Van depremindeki hasar rakamlarıyla ilgili bilgi veren DASK Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, zorunlu deprem sigortası bakımından ilde sigortalılık oranının yüzde 9 olduğunu hatırlatarak, 'Bugüne kadar tek depremde yaptığımız en büyük ödemeyi yapacağız" dedi

Erciş'te hasar gören sigortalı bina sayısının 5 bine ulaşması bekleniyor. Zorunlu deprem sigortası için toplam ödeme tutarının 50 ila 80 milyon lira arasında olması tahmin ediliyor.

Van depremindeki hasar rakamlarıyla ilgili bilgi verğen DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortası bakımından Van'da sigortalılık oranının yüzde 9 olduğunu hatırlatarak, 'Deprem tarihinde sigortalı konut sayısı 7318'di. Bu konutların yarısından fazlası için hasar ihbarı aldık ve mevcut tespitlere göre bugüne kadar tek depremde yaptığımız en büyük ödemeyi yapacağız' dedi. 15 Kasım itibarıyla, Van ve ilçelerinde 3798, depremden etkilenen çevre illerde ise 422 olmak üzere toplamda 4220 hasar ihbarı alındığı bilgisini veren Yazıcı, 'İkinci depremle birlikte hasar ihbarlarının 5 bine ulaşacağını düşünüyoruz' dedi.

ŞEHİR BOŞALINCA HASAR NETLEŞMEDİ

Hasar ödemelerinin başladığını da bildiren Yazıcı, 'Ancak çoğu sigortalımızın ilden ayrılması, ikinci depremin hasarı artırması ve ek inceleme ihtiyacının doğması gibi nedenlerle ödemeleri henüz tamamlayamadık. Bugüne kadar alınan ihbarlardan ve yapılan sigortalı hasar tespit çalışmalarından, zorunlu deprem sigortası için nihai toplam ödeme tutarının 50 ila 80 milyon lira arasında olacağını hesaplıyoruz.

'BİLİNCİ GELİŞTİRMEK HERKESİN GÖREVİ'

Bu yıl mayıs ayında meydana gelen Simav depremi ve daha önce Japonya'da meydana gelen deprem ve bunların medyada yoğun bir şekilde işlenmesinin ülke genelinde sigorta oranını arttırdığını belirten Yazıcı, 'Ancak önemli olan bu artışın sürekliliğini sağlamak ve felaketler olmadan önce sigorta yaptırma bilincini toplumda yerleştirmek. Bunun yolu yoğun bir toplumsal bilinçlendirme programından geçiyor. DASK olarak son yıllarda bu konuda hem yerel düzeyde hem de ulusal çapta önemli projeler gerçekleştirdik. Bundan sonra da bu tür projelere devam edeceğiz. Aslında bu konunun tüm kesimler ve toplum önderleri tarafından önemle sahiplenilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor. Toplumda sigorta bilincinin geliştirilmesi tek başına DASK'ın, Hazine'nin veya sigorta sektörünün üstesinden gelebileceği bir konu değildir. Bu konuda daha geniş katılımlı bir çaba gerekmektedir. Diğer taraftan, sigorta sektörünün olumlu performansının da kamuoyunda yeterince yer bulmadığını düşünüyorum. Sigortanın sağladığı somut faydalar kamuoyunda daha çok konu edildikçe, sigorta satın alma davranışında da daha hızlı değişiklikler beklemek mümkündür' şeklinde yorumda bulundu.