Sektörel

Davut Doğan: Mobilya sektörünün önü açık

Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, mobilya sektörünün önünün açık olduğunu ancak, haksız rekabetin önüne geçmek için sektördeki KDV indiriminin sürmesini istediklerini söyledi

Davut Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya sektörünün, emek yoğun, çok sayıda firmanın bulunduğu ve haksız rekabetin yaşandığı bir sektör olduğunu belirtti. Türkiye'de mobilya sektöründe faaliyet gösteren 65 bin firma olduğunu ve bunun 32 bininin üretici konumunda bulunduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

"Bir o kadar da perakende iş yapan firma var. Sektörde 2009 yılının ilk 3 ayında aşırı durgunluk nedeniyle yüzde 30'luk daralma oldu. Nisan ayında KDV indirimiyle birlikte sektörde ciddi bir canlanma yaşandı. Bu süre içerisinde hem stoklarımızı erittik hem kayıp olan bu daralmayı karşılamış olduk. Temmuz ve Ağustos aylarında durgunluk devam ediyor. KDV indiriminin uzatılmasıyla birlikte tekrar bir yavaşlama oldu. Ramazan ayında evliliklerin olmaması da sektörü etkiledi.

Eylül ve devam eden aylarda yeniden hareketlilik bekliyoruz. Mobilya sektöründeki yüzde 8'lik KDV'nin tekstilde olduğu gibi kalıcı olmasını istiyoruz.

Bunu da özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a aktardık. TOBB'da girişimlerimiz var. İnşallah Eylül ayında bu talebimizi ileteceğiz. Bu sektör, emek yoğun sektör ve 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Özellikle kriz dönemlerinde işsizliğin de önüne geçmek için önemli. Şu anda firmalarımız tam kapasite ile çalışıyor. Sektörümüzün önü açık ancak, haksız rekabetin önüne geçmek için sektördeki KDV indiriminin devamını talep ediyoruz."

Doğan, mobilya sektörünün geç de olsa bir örgütlenme içine girdiğini, artık yurt dışı pazarlarında daha örgütlü bir şekilde hareket ettiklerini belirtti. Dernekleşmenin son 6-7 yıl öncesine dayandığını, Mobilya Sanayicileri Derneği'nin kurucu başkanlığını da yaptığını dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

"Artık yurt dışı pazarlarında daha örgütlü bir şekilde hareket ediyoruz. Almanya'da dünyanın en büyük fuarına katılıyoruz. Markaların yeni mobilya tasarımlarıyla fuarlara katıldığını görüyoruz. Yurt içindeki markalarımız böylece yurt dışına da taşınmış oldu. Fuarlarda ciddi alıcılar bulduk. Emek yoğun sektör olduğu için Avrupalılar eskisi gibi bu sektöre yatırım yapmıyor, Polonya ve Çin'e kaydırdılar. Şu anda Çin'e göre daha rekabetçi durumdayız. Yakın pazarlarda daha fazla söz sahibi oluyoruz. Biz Doğtaş olarak 51 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hükümetimizin 10 yılda 10 dünya markası hedefi var. Devletimizin de desteğiyle markalaşma ve mağazalaşma yoluna gidiyoruz."

Doğan, firma olarak yurt dışı ortaklığı düşündüklerini, geçen yıl böyle bir arayışa girdiklerini ancak, krizle birlikte bunu rafa kaldırdıklarını vurguladı. Hedeflerinin yurt dışında Alman ya da İtalyan ortak bulmak olduğunu belirten Doğan, büyümeyi yurt dışında bir ortakla sürdürmeyi amaçladıklarını ifade etti.

100 milyon dolarlık bütçelerinin 18 milyon dolarının ihracat olduğunu bildiren Doğan, "Yurt dışında küçük mağazaları kapatıyoruz. Yerine konsept mağazacılığa gidiyoruz. Şu anda yurt içi mağazamız 130'u buldu. Yurt dışında da kendi mağazamızı açıyoruz. 50 ülkede 76 mağazamız var" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

'Mobilyada KDV indirimi sürsün'

Doğtaş Mobilya Başkanı ve TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, mobilya sektörünün önünün açık olduğunu ancak, haksız rekabetin önüne geçmek için sektördeki KDV indiriminin sürmesini istediklerini söyledi. Doğan, "KDV indirimiyle ciddi bir canlanma yaşandı. Temmuz ve Ağustos'ta ise durgunluk devam ediyor. Yüzde 8'lik KDV'nin kalıcı olmasını istiyoruz" dedi.
Takvim