05 / 11 / 2024

Davutoğlu'ndan Japon Başbakanı'na mega proje çağrısı!

Davutoğlu'ndan Japon Başbakanı'na mega proje çağrısı!

Türk-Japon İş Forumu'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Japonlar'ı Türkiye'nin mega projelerinde görmek istiyoruz" dedi. Japon Başbakanı Abe ise yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin arttığını söyledi. İşte görüşmenin ayrıntıları...




Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Japonya arasındaki ticaret hacmini en geç 5 yıl içinde 10 milyar dolara çıkarmalarının şart olduğunu belirtti. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin katılımıyla gerçekleşen Türk-Japon İş Forumu'nda konuşan Başbakan Davutoğlu "Japon yatırımcıları Türkiye'nin mega projelerinde görmek istiyoruz" dedi. Konuşmasına Japonca 'Hoşgeldiniz' (Yokoso) diyerek başlayan Davutoğlu, özetle şunları söyledi: 


HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ: 


Japon yatırımcıları mega projelerimizde görmeyi arzu ediyoruz. Dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğazı Köprüsü projesi, İstanbul'daki dünyanın ilk 3 katlı Avrasya Tüneli ve Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı projesi bunların bir kısmını oluşturuyor. Yeni hükümetimiz her türlü desteği vermeye hazır. 



SİYASİ İRADEMİZ TAM: 


Çok kısa sürede iki iş forumunu ülke liderleri olarak gerçekleştiriyoruz. Biz, iş dünyasına şunu diyoruz: 'Siyasi irademiz tam. Potansiyelimizi kullanın. Siyasi iradeyle harekete geçerek Türk-Japon ilişkilerini ekonomik başarılarla taçlandırın.' 


4 YILLIK İSTİKRAR DÖNEMİ: 


Sayın Abe'nin başbakanlığı döneminde Türk-Japon ilişkileri gerçek bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Sayın Abe'nin güçlü iradesi ve Türkiye'de de 1 Kasım sonrası ortaya çıkan yeni siyasi tablonun talepleri önümüzdeki 4 yıl içinde istikrarla bizim tarafımızdan karşılanacak. 


10 MİLYAR DOLAR HEDEFİ: 


2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3.6 milyar dolar civarındadır. Ancak bu yetmez. Bu rakamı inşallah ilk 2-3 yıl içinde 5 milyara, en geç 5 yıl içinde de 10 milyara çıkarmamız şarttır. 


2023 HEDEFLERİNE KATKI YAPMAK İSTİYORUZ


Japon şirketlerinin Türkiye'yi daha iyi tanımaya başladığını ve giderek daha fazla ilgi gösterdiklerini ifade eden Shinzo Abe, otomotiv ve makine sanayisi başta olmak üzere birçok sektörde fırsatları incelediklerini vurguladı. Abe, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına doğru hayata geçirilmesi planlanan projelere Japon teknolojisinin katkıda bulunmasını istiyorum" dedi. Japon firmaların Körfez Geçiş Köprüsü, Sinop Nükleer Enerji Santrali gibi Türkiye'de yapımını üstlendiği önemli projelere değinen Abe, yatırımlarının arttığını vurguladı. Abe, konuşmasını Türkçe teşekkür ederek bitirdi.


'YATIRIM ARTIYOR ANCAK YETMEZ'


Haziran 2015 itibarıyla Türkiye'deki doğrudan Japon yatırımlarının toplamı kümülatif olarak 1.7 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların 1.6 milyar doları son 5 yıl içinde gerçekleşmiştir. Ancak bu da yetmez. Japonya'nın 2014 yılında 113.6 milyar dolar olarak gerçekleşen dış yatırımlarının sadece 212 milyon dolarını Türkiye'ye çekebildik. Gerek karşılıklı gerek üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve işbirliği konusunda hedefler koymalıyız.


'BİRBİRİMİZİ SEVİYORUZ AMA BU İŞE YANSIMIYOR'


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Birbirini çok seven Türkler ve Japonlar yeteri miktarda iş yapamıyor. Ticari ve yatırım ilişkilerinin neden derinleşemediğini araştırıp yolu açabilirsek, ticaret hacmimizin birkaç katına çıkması işten bile değil. Japonya'nın AB ile sürdürmekte olduğu Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine paralel olarak Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması da acilen tamamlanmalı" dedi. Vardan, Türkiye ve Japonya iş çevrelerini bir yıl içinde dördüncü kez bir araya getirdiklerini hatırlatarak, "Türkiye 1 Kasım'da istikrarı tercih etti. Öyle ki, ülkemizde dört yıl yeni bir seçim olmayacağını işaret eden bu sonuç, hem ticaret hem de yatırımlar açısından, ileriye dönük faaliyetlerimize olumlu anlamda direkt yansıyacaktır" diye konuştu.


Sabah





Geri Dön