28 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemesi 2015!

Değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemesi 2015!

Taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemesi 2015 ne zaman?



Değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemesi 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. Ancak vergilendirme yapılabilmesi için bir bedel karşılığında alınmış olması gerekiyor.


Mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor.  Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Yapılan hesaplamalara göre beyan sınırını aşan kimselerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemesi

Değer artış kazancı vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2015 yılı değer artış kazancı vergisinin 1. taksit ödemesi Mart ayında yapılmıştı. Değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayında yapılıyor. Buna göre hala ödeme yapmayan mükelleflerin önünde son 17 gün bulunuyor.


Değer artış kazancı iktisap tarihi nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön