29 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı!

Değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı!

Bir bedel karşılığı edinilen taşınmaz malların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde yılda iki kez değer artış kazancı vergisi ödeniyor. İşte değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı..



Değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı!

Bir bedel karşılığı edinilen taşınmaz malların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde meydana gelen kazançlar değer artışı kazancı vergisine tabi tutuluyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Elde edilen kazançta vergilendirilecek kısma, "safi değer artışı" deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazancı vergisi beyanı..

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. Eğer elde edilen kazanç istisna haddini aşıyorsa; aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı:

Değer artış kazancı vergi beyannamesi, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenecektir.


Cins tashihi yapılan gayrimenkullerin değer artış kazancı vergisi!



Geri Dön