28 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 1. taksit zamanı 2015!

Değer artış kazancı vergisi 1. taksit zamanı 2015!

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 1. taksit zamanı 2015 ne zaman?



Değer artış kazancı vergisi 1. taksit zamanı 2015!

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Bu vergi, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazanç için ödeniyor.

 

Vergide, her sene istisna bedeli tespit ediliyor. Yapılan hesaplamalara göre istisnadan yüksek kazancı olanlar vergi mükellefi olup, öncelikle beyanname vermek ile sorumlu oluyor. 


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi. Yüksek kazancı olan kimseler beyannamelerini 1- 25 Mart tarihleri arasında veriyor.


Değer artış kazancı vergisi olarak da bilinen bu vergide, vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor.


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor:


Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;

— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Bu sene 2014 yılında satılan taşınmaz mallar için satış gelir vergisi ödenecek. 2015 yılı içerisinde satılan taşınmaz mallar için gelir vergisi ise 2016 yılında ödenecek.


Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Değer artış kazancı vergisi 1. taksit zamanı; 1 - 31 Mart tarihleri olup; verginin 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.



Gayrimenkul satışı gelir vergisi hesaplama 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön