Sektörel

Değerleme şirketleri ile konut sektörüne şeffaflık geliyor!

Bugüne kadar kredi kullanımı sırasında başvurulan ve kredilere paralel büyüyen gayrimenkul değerleme, kentsel dönüşüm sürecinde daha da büyük önem kazanacak. Çünkü mülklerin dönüşümünü üstlenecek müteahhit gruplar ile mülk sahiplerinin, karşılıklı anlaşab

TSKB Gayrimenkul Değerleme (GD) Genel Müdürü Işıl Dinçer, "Sizin, kentsel dönüşüm alanında kalan bir mülkünüz varsa, 'O mülkün değeri nedir Siz, bir projeye hissedar olarak girecekseniz, o projeden ne kadar oran almanız gerekir' gibi konuların hesabını yaparak, yatırımcı ya da mal sahiplerine sunabiliyoruz. Kentsel dönüşüm sürecinde bu şeffaflık çok önemli" dedi.
 
Dinçer; sektördeki gelişmeler ve önümüzdeki dönüme ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
Değerleme sektöründe yıllık yaklaşık 700 bin rapor üretimi söz konusu. Bunların büyük bir çoğunluğu kredi kullanım amaçlı yapılıyor. Onun dışında kalan kısım, yerli/yabancı gayrimenkul yatırımcılarının, yatırım kararlarını etkileyen fizibilite raporları, uluslararası muhasebe standartları kapsamında yapılan raporlamalar, halka açılma/halka açık firmaların alım-satım-kiralama işlemleri için yapılan raporlar. Şimdi toplamda yüzde 90 civarında finans kurumlarına hazırlanan raporlardan bahsedebiliriz.

Değerleme şirketleri, sadece gayrimenkulün değer tespiti işini yapan değil, aynı zamanda birer danışmanlık şirketi. Bunun en iyi örneği, fizibilite raporları, kentsel dönüşümde kat karşılığı oranlarının tespitidir. Bir başka örnek vermek gerekirse, konutların yasal durumları konusunda bilgi vermek, danışmanlık sağlamak olabilir.

Kentsel dönüşüm projelerinde, özellikle mülk sahiplerinin bu mülklerin dönüşümünü üstlenecek müteahhit grupların, karşılıklı bir ortak noktada buluşabilmesi için hasılat paylaşım veya kat karşılığı oranının tespiti söz konusu olacaktır.

Faizde düşüş yaradı
Bu arada 2011 sonuna doğru yükselen faizlerden olumsuz etkilenen konut satışlarında hareketlilik yaşandığını belirten Işıl Dinçer, son dönemde düşen kredi faizleriyle birlikte kendilerine gelen talebin yüzde 20 oranında arttığını söyledi. Konut kredisi kullandıran tüm bankalarla çalıştıklarını ve talebin bu nedenle piyasanın genelini yansıtabileceğini vurgulayan Dinçer, "Kredilerin düşmesiyle talep arttı, bu da satışların artması anlamına gelecek. Bu piyasayı canlandıracak” dedi.

TSKB GD Kurumsal Değerleme Müdürü Makbule Yönel Maya da, İstanbul'da gündemde olan bölgeler arasında Avrupa yakasında Küçükçekmece, Halkalı, Basın Ekspress Yolu ve Ayazağa'nın olduğunu, Anadolu Yakası'nda ise Ataşehir, Kartal ve Pendik gibi bölgelerin geldiğini söyledi. Maya, bundan sonraki süreçte İstanbul'un yeni gelişim bölgelerinin belirlenmesini 3. Köprü ve 3. Havaalanı'nın belirleyeceğini anlatırken konut satış fiyatlarında ise herhangi bir düşüş trendi beklenmediğini dile getirdi.
Fatma Koşar-Şehriban Kıraç/Cumhuriyet