Sektörel

Şehirlerin yeni modası küçük ama lüks daire!

Yeni evli veya tek çocuklu aile sayısının artması, yeşil alanı bol, depreme dayanıklı ve her türlü ihtiyaca cevap veren küçük evlere olan talebi artırdı

Büyükşehirlerde yeni evli genç çiftler veya tek çocuklu aile sayısının artmasıyla birlikte çok odalı konutlar yerine küçük ama her türlü ihtiyacın giderildiği lüks konutlar tercih edilmeye başlandı. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, konutlarda fonksiyonalitenin artık bir lüks değil, bir ihtiyaç olarak görüldüğünü, konutlarda yüksek standartlarda yalıtım, ısı ve neme karşı yalıtım ile birlikte ses yalıtımının arandığını belirtti. 1+1 ve 2 +1 konut tipleri tercih edildiğini ifade eden Dinçer, bu tip konutların hem konforlu hem de daha kolay sahip olunabilir nitelikte olduğunu ifade etti. Proje mimarlarının isim yapmış olmasının da lüks konuta olan ilgiyi artırdığına dikkat çeken Işıl Dinçer, “Konut içerisinde yatak odaları yerine ortak alanların genişliği tercih edilen bir durum haline geliyor. Geniş ve kullanışlı mutfaklar konutun seçilmesinde etkin rol oynuyor” dedi. Dinçer, 3 büyük ilde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut sektöründe rezidans konseptli yapıların alışveriş merkezi ve ofisle birlikte yer aldığı projelerin hız kazandığına dikkat çekti. 

Önümüzdeki dönemde konut eğilimlerinin, kent merkezinde ve yüksek katlı binalarda rezidans konsepti sunan yapılarda, şehrin dışındaki lüks villa tipi yapılarda veya konutlarda olacağına dikkat çeken Işıl Dinçer, “Ayrıca konut alırken yer, fiyat, deprem yönetmeliğine uygunluk, evin büyüklüğü ve toplu taşımaya yakınlık da diğer kriterler olarak dikkati çekiyor” dedi. Dinçer, konutta yeni trendlerin oluştuğunu belirterek, “Geniş kullanımlı sosyal aktivite alanlarına sahip konutlar talep edilirken, işletme giderlerinin de minimum olduğu projeler tercih ediliyor. Görsel anlamda estetik ve dinlendirici rekreasyon alanlarına sahip konutlar tercih ediliyor. Lüks konut talebi yüksek katlı rezidans olarak tanımlanan projelere doğru kayıyor. Depreme karşı güvenli statik olarak güçlü malzemelerin kullanıldığı projeler tercih ediliyor. Son olarak konutun güvenlikli bir sitede olması, okulu, alışveriş merkezi, sosyal tesisleri ile artık sadece oturulacak bir ev değil bir yaşam alanında olması isteniyor” diye konuştu. 



Üniversiteliler 1+1 konutları orta gelirliler 3+1‘leri istiyor 

İzmir’de yaptıkları araştırmada, 1+0 konut tipinin çok tercih edilmediğini buna nazaran 1+1 konut tiplerinin daha çok talep gördüğünü anlatan Işıl Dinçer, “İzmir’de stüdyo ve 1+1’leri üniversiteliler, 2+1 ve 3+1 konut tiplerini orta gelir grupları tercih ediyor” dedi. Dinçer, 1+1 rezidans konseptli konut tiplerinin, yatırım amaçlı ve prestijli konutlarda yaşamayı tercih eden kesimin fazla olmasından kaynaklandığına dikkati çekti. Dinçer, “Orta gelir grubunun, apartman tipi konut tiplerini tercih ettiği, Bornova, Buca, Balçova, Karabağlar, Gaziemir ve Çiğli bölgelerinde yoğunlaşan, genelde 2+1 ve 3+1 konut tipinin talep gördüğü, 100 -150 metrekare büyüklüğünde daireleri tercih ettikleri gözlemleniyor” değerlendirmesini yaptı. İstanbul’da alım sebebine bağlı olarak tercih edilen daire tiplerinde farklılık yaşandığını anlatan Dinçer, “Örneğin, Kartal çevresindeki projeler incelendiğinde 1+0 ve 1+1 dairelerin sayıca fazla olduğu projeler görülüyor. Bunun en büyük sebebi bölgenin yatırım amaçlı olarak nihai tüketicinin ilgi alanında olmasıdır” diye konuştu.

AA