23 / 12 / 2024

Değerli konut vergisi nasıl hesaplanır?

Değerli konut vergisi nasıl hesaplanır?

Gündeme geldiği günden beri dikkatleri çeken değerli konut vergisi hesaplaması vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki değerli konut vergisi hesaplaması nasıl yapılır? Değerli konut vergisi beyannamesi ne zaman verilir? İşte detaylar...



Türkiye sınırlarında mesken konumundaki taşınmazlar için değerli konut vergisi alınıyor. Lüks konut vergileri olarak da isimlendirilen bu vergide tutar lüks konutun değerine bağlı olarak değişiyor. Konut değeri artış gösterdikçe ödenmesi gereken vergi oranı da yükseliyor. Gürses Gazetesi'nde yer alan habere göre; konut değeri ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirleniyor.

Değerli konut vergisi nasıl hesaplanır?

Değerli konut vergileri hesaplanırken bina değeri Tapu Müdürlüğü tarafından belirleniyor. Akabinde konut değerine bağlı olarak;

5.000.000 TL ila 7.500.000 TL arası konutlarda ödenmesi gereken tutar taşınmazın binde 3’ü,

7.500.001 TL ila 10.000.000 TL arası konutlarda ödenmesi  gereken tutar taşınmazın binde 6’sı,

10.000.001 TL ve üzeri konutlarda ödenmesi  gereken tutar taşınmazın binde 10’u şeklinde. 

Konutlar için ödenecek vergi tutarının belirlenirken başvurular bireysel olarak gerçekleştirilmeli. Konut sahipleri tapu belgeleriyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmalı. Başvuru esnasında hane değerinin belirlenmesi istenir. Bireylerin talepleri için sebep belirtmeleri de gerekir. Vergi oranının doğru bir biçimde beyan edilebilmesi için konut değerinin bilinmek istendiği belirtilmeli. 

Başvurunun ardından gerekli incelemelerin yapılması için ekspertiz gönderilir. Ekspertiz tarafından belirlenecek tutara 15 iş günü içerisinde itiraz edilebilir.

Değerli konut vergisi ne zaman ödenir?

Değerli konut vergileri isteğe bağlı olarak yılda bir kez ödeniyor. Bu süreçte 1 defalık ödemeler taksit yapılabiliyor. En çok 2 taksitle ödemesi yapılacak vergideki ödeme tarihleri; Şubat ve Ağustos olarak belirleniyor. 

Değerli konut vergisi nasıl ödenir?

Değerli konut vergileri isteğinize bağlı olmak üzere yılda 1 defa ödeniyor. Buna göre 1 kerelik ödemeyi 2 taksit de yapsanız ödeyeceğiniz tutar aynı oluyor. 

Ödemeler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ndeki vergi dairesinde yapılabiliyor. Ödemeler nakit olarak gerçekleştiriliyor. Şubat ve Ağustos aylarının 20. günü ödemelerin son günüdür. Verilecek beyannameyle yılda yalnızca 1 defa vergi ödenmesi gerekir. 

Değerli konut vergisi ödemelerinden kimler muaf?

Değerli konut vergi ödemelerinde muaflık durumu, ev özelliği ile ev sahibi özellikleriyle belirlenmekte. Engelli kişilerin aldıkları konutlarda değerli konut vergisinde büyük indirimler yapılmakta. Değerli konut vergisinden muaf olan ev özellikleri şu şekilde: 

-Genel ya da özel bütçeli idari merkezler, üniversite veya belediye kullanımına tahsis edilen binalardan,

Elçiliklere tahsis edilmiş olan konutlar ile yurtdışı elçilik işlemlerindeki meskenlerden,

Kişilerin bakmakla mükellef oldukları bireylerin olduğu meskenlerden,

18 yaşını doldurup geliri olmayanlar, çalışamadığını belgeleyenlerden,

Geliri olmayıp vergi almama sistemi yalnızca tek meskeni olanlar.

Birden çok konutu bulunanların her konut için değerli konut vergisi ödemesi gerekmekte. 

Değerli Konut Vergisi düzenlemesinde son durum!


Geri Dön