28 / 04 / 2024

Değerli konut vergisinde son dakika! AYM'de 10 yıl için kararını verdi! Ev sahipleri aman dikkat!

Değerli konut vergisinde son dakika! AYM'de 10 yıl için kararını verdi! Ev sahipleri aman dikkat!

Değerli konut vergisi kapsamında, Anayasa Mahkemesi, biri bugün, diğeri ise 12 Eylül 2023'de yayımlanan iki karar bulunuyor. İşte değerli konut vergisindeki son durum...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Doç. Dr. Ayhan Selçuk Özgenç, değerli konut vergisi ile ilgili "Değerli Konut Vergisi (DKV) ilk yasalaştığı günden itibaren çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi" açıklamasında bulundu. 

"Anayasa Mahkemesi, biri bugün, diğeri ise 12 Eylül 2023'de yayımlanan iki kararı ile konuyu AYM’ye giden hususlar ve bunlara ilişkin uygulama tartışmaları açısından önümüzdeki on yıl için karara bağlamış görünmektedir" ifadelerine yer veren Ayhan Selçuk Özgenç, değerli konut vergisinin, gelirlerinin merkezî idare bütçesine dâhil edilmesinin mahallî idarelerin mali özerkliğine bir müdahalede bulunup bulunmadığı yönünden tartışma konusu olduğunu belirtti. 

Değerli konut vergisinde son dakika! AYM de 10 yıl için kararını verdi! Ev sahipleri aman dikkat!

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNİN MERKEZİ İDAREYE ÖDENMESİ 

AYM'nin değerli konut vergisinin amacından hareketle lüks servet vergisi olduğuna, mahalli ihtiyaçların karşılanması amacı gütmediğine ve bu sebeple mahallî idarelerin mali özerkliğine bir müdahalesi olmadığı sonucuna vardı. 

Ayhan Selçuk Özgenç, "Değerli konut vergisi, merkezî yönetim geliri olarak belirlenmişken emlak vergisi ilgili belediyece tarh ve tahakkuk olunur" diye konuştu ve tahsil edilen değerli konut vergisinin genel bütçe geliri şeklinde kaydedilmesinin ve 5779 sayılı Kanun ile diğer kanunlara göre mahallî idarelere verilecek payların hesabında dikkate alınmamasının yerel yönetimlerin özerkliği ilkesine ters bir yönü olmadığına vurgu yaptı. 

Değerli konut vergisinde son dakika! AYM de 10 yıl için kararını verdi! Ev sahipleri aman dikkat!

PAYLI MÜLKİYET VE EL BİRLİĞİ MÜLKİYET SORUNU 

Özgenç, "Paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyet yoluyla sahip olunan mesken nitelikli taşınmazın matrahının hesabında hisseye isabet eden değeri yerine toplam değerinin esas alınmasının maliklerin aleyhine olduğu, payın değeri itibarıyla değerli konut vergisinin konusu olmayan taşınmazın tamamının değerinin esas alınması durumunda vergiye tabi olabileceği, bu durumun vergi ödeme yükümlülüğünün mali güce göre belirlenmesi ilkesiyle bağdaşmadığı, ayrıca değerli konut vergisinin mükellefleri arasında eşitsizlik yarattığı iddia edilmiştir" açıklamasında bulundu ve AYM'nin özetle Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değerinin esas alınması parasal değerin belirlenmesine ilişkin bir düzenleme olduğunu belirttiğini dile getirdi. 

Özgenç, "Değerli konut vergisine konu taşınmaza paylı ve elbirliğiyle ortak olan mükellefler açısından vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtılması ilkesini bozmadığı ve verginin mali güce göre alınması ilkesine aykırılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır" diye konuştu. 

Değerli konut vergisinde son dakika! AYM de 10 yıl için kararını verdi! Ev sahipleri aman dikkat!

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE TARTIŞMALAR ÇÖZÜLDÜ MÜ? 

Değerli konut vergisinin VUK m.371 uyarınca Emlak Vergisi Kanunu içinde düzenlenmesi sebebiyle pişmanlık hükümlerine tabi olup olmayacağının da tartışma konusu olduğunu aktaran Özgenç, yazısında "Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı hazırladığı rehberde verginin (Kasım, 2022) pişmanlıkla beyan edilebileceğini belirtmişti. AYM’de yapmış olduğu değerlendirmede DKV’yi farklı bir vergi olarak ele aldığından bu tartışmaların sonlandığı görülmektedir" ifadelerine yer verdi. 

"Karşı oy yazılarında belirtildiği üzere, vergi, taşınmaza tek başına malik olanlarla paylı olarak ve elbirliğiyle sahip olanlar bakımından farklı sonuçlar doğurmaktadır. Bu farklılık, değerli konut vergisine tabi taşınmaza paylı veya elbirliğiyle sahip olanların tek başına sahip olanlara kıyasla çok daha fazla vergi ödemelerine neden olmaktadır" açıklamasını yapan Doç. Dr. Ayhan Selçuk Özgenç, kanun maddesinin şu haliyle elbirliği mülkiyette de -ortakların belirlenmiş payları olmadığından ve ortaklıklar taşınmazın tamamına yaygın olduğundan- orantılı olmayan farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olduğunun altını çizdi. 

Özgenç, yazısını "Düzenleme, bu haliyle Anayasa’ya aykırı bir görünüm taşımaktadır" diyerek sonlandırdı. 

4A, 4B, 4C 29 Ekim 2023 emekli ikramiyelerinde son durum ne? İkramiyeler hesaplara ne zaman yatırılacak? 

Yeni yılda vergi, ceza ve harçlara yüzde 60 zam geliyor! Zamları duyanlar kulaklarına inanamayacak!

Az önce açıklandı! Ziraat Bankası bir kereliğine mahsus hesaplara 1.500 TL yatıracak!


Geri Dön