Genel

Değişimin tamamlanma tarihi 2023!

Küçükçekmece'nin marka konutların adresi olabileceği, sanat ve spor merkezlerinden biri haline gelebileceği, dahası hastane ve üniversitelerde son derece iddialı bir ilçe olabileceği söylenilse inanılmazdı. ilçede şimdi 2023 iddiası için büyük bir çalışma

İstanbul 'da konut projelerinin yoğun olarak yükseldiği lokasyonlardan birisi olarak karşımıza çıkan Küçükçekmece, yaklaşık 7-8 yıl öncesine kadar birçok sokağında akşamların insanların belli bir saatten sonra dolaşmaya çekindiği semtlerden biriydi. Bir adım daha ilerleyerek Küçükçekmece için   İstanbul 'dan uzak ve ismi varoşlarla birlikte anılan ilçelerden biri tanımını yapmak bile mümkün.
Ancak, tarih 2004 yılını gösterdiğinde Küçükçekmece için farklı bir kader yazılmaya başlandı. Bu tarih, kentlileşmeye ve kentli bir nüfusa sahip olmak için çıkılan uzun yolun ilk adımıydı. Yeni belediye başkanı, ıssız, varoş ve deprem tehditi altındaki bu ilçenin tanımlamalarını değiştirmeye kararlıydı. Başkan Aziz Yeniay'ın söylemleri, aldığı oy oranına rağmen, başlarda kimseye inandırıcı gelmedi. Küçükçekmece 'yi ana yolların geçtiği, kentsel dönüşümünü gerçekleştiren bir hastaneler kenti   olacağını söylüyordu. Üstelik iddiaları bunlarla sınırlı değildi. İlçenin sosyolojisinde de değişim yapacaktı. Yani düşük eğitim seviyesini yukarı çekmekti amacı. Bu yüzden eğitim, sanat ve spor merkezleri yapacaktı. Ve belki de en büyük iddiası İstanbul'un çok uzağındaki bu ilçeyi marka konutların adreslerinden biri yapmaktı.

15 BİN KONUT DAHA GELİYOR
Ve, aradan beş-altı yıl geçtiğinde bu hedeflerin önemli bir kısmına ulaşıldı. Önemli bir kısmını marka isimlerin yaptığı15 bin konut yükseldi. Türkiye 'nin önde gelen şirketlerini yatırım yapmak için yer arayışına girmeye başladı. Küçükçekmece şu anda konut yatırımında Avrupa yakasında en flaş bölge. şžu anda bile binlerce konut yapılıyor. Öylesine yüksek bir talep var ki; 2-3 bin konutlu projeler lansmana çıktığı bir haftalık süreç içinde 1.000 konut satabiliyor. Başkan Yeniay, bu durumu, yola çıkarken belirlediği markalaşma hedefine ulaştıklarının bir göstergesi olarak değerlendiriyor ve ekliyor: 'şžu anda İstanbul 'da konutta arz fazlalığından bahsedilir ama Küçükçekmece 'de talep fazlası var. Sinpaş 'ın İstanbul Sarayları 'nda 4 bin 400 konutun yüzde 84 'ü satılmış. Dumankaya 'nın girişimi var. Bunlarla birlikte bölgeye15 bin daha nitelikli konut gelecek. Yaşam kalitesi, sosyal donatıları çok yüksek konutlar. Milyonlarca liralık konutlar yapılıyor ve satılıyor. Burada değeri yaratan şey, bütünün parçasıdır.'

ÖNCE ETRAF DÜZENLENDİ, SONRA...
Peki, bu nasıl başarıldı Aziz Yeniay, pek çok planın birden harekete geçirilmesi ve birbirlerini tetiklemeleriyle açıklıyor ulaşılan sonucu. Öncelikle yaptıkları sanat yapılarının, çevre düzenlemelerinin ve ulaşım akslarının etraflarındaki gecekondu yapılaşmasını hızlıca dönüştürdüğüne dikkat çekiyor. Bu da arsaların kıymetli hale gelmesini ama üzerindeki yapıların değersiz kalmasını beraberinde getiriyor. Durum böyle olunca arsalar üzerindeki yapılar da hızlıca dönüşüyorlar. Yeniay, ilçedeki bu hareketlilik sonucu yaşananları şöyle anlatıyor: 'Bunun sonucu olarak eskiden kimsenin bakmadığı yapılar artık duramıyor ve yerine çok daha nitelikli yapılar geliyor. Hızlı bir dönüşüm var. Bunların planlamasıyla vatandaşın ve müteşebbisin önünü açmaya çalışıyoruz. çünkü bizim yaptığımız kamu iradesiyle hareket etmek ve gelişmelere yön vermek. İnsanlardaki anlayışı 'belediye gelsin, bir şey yapsın' yerine 'belediye planlamasını yapsın, alt yapı, çevre ve imar çalışmaları ile müteşebbisin önünü açsın, engelleri kaldırsın'   noktasına getirdik, bizim yaptığımız bu. İmaj sorunumuz kalmadı. Düne kadar Küçükçekmece 'ye bakmaktan kaçınanlar artık seve seve yaşamayı kabul ediyorlar. Bunun sebebi ilçenin kazanımlarıdır. Olumsuz problemlerden hızla arınması da bunda büyük etken oluyor.'
Bu noktada hemen belirtmek gerekiyor; Başkan Yeniay'ın hedefleri ulaştığı sonuçla sınırlı değil. çünkü, hep yeni planları var. Yeni planlarla ulaşmak istenilen zaman aralığı 2023. çünkü, tam da bu dönemde risklerden arınmış, depremi artık sorun olarak görmeyen ve elindeki kazanımlarla birlikte dünyadaki çağdaş kentlerle rekabet edebilecek noktaya gelmek istiyor Büyükçekmece.   İşte, Yeniay'ın bu yöndeki planlarından bazıları ve kentin gelecekte ulaşacağı başarının işaretleri...

HASTANE SAYISI ARTACAK
Büyükçekmece'nin hastaneler ilçesi olma iddiası gerçekleşiyor gibi.   İstanbul 'un en büyük ikinci hastanesini olan 544 yatak kapasiteli   Halkalı Devlet Hastanesi 14 Mart 'ta hizmete açıldı. Bir yıldan bu yana hizmet veren 400 yataklı İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin büyütülmesi gündemde. Yakında bu hastanelerin yanına Bakırköy Kadın Doğum ve çocuk Hastaneleri gelecek. İlik Vakfı Merkezi 'nin de buraya taşınması bir başka gündem konusu. Bu planlar, sağlıkla ilgili hedeflerin sadece bir parçası.

TEMAPARK İSTİHDAM İçİN İLK ADIM
Hedef, 80 bin kişilik nüfusa, ilçe sınırları içinde iş imknı yaratmak. İşte bu yüzden ilçenin belirli bölgeleri turizm, ticaret ve prestij hizmet alanlarına ayrılmış durumda. Temapark, bu yöndeki planların önemli parçalarından biri. 10 bin kişiye iş sağlanmasının hedeflendiği projenin tamamlanmasına bir yıl kala ilçe sakinlerinden özgeçmişleri toplanacak. Temapark'ta çalışacak insanlar belirlenecek ama, bu insan yapısı yeterli değilse belediye ile Milli Eğitim işbirliği halinde sertifikali eleman yetiştirecek.

YENİ MASLAK HATTI KURULUYOR
Bir başka önemli plan da Ayamama ve Halkalı koridorunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) planlarının da katkısıyla bir Maslak hattı gibi planlanması. Bu doğrultuda koridorda yer alan sanayi bölgelerinin tasfiyesi gerçekleştirilecek. Gelecek bir yıl içinde burası, holding ve şirket merkezi, atölye, ileri teknoloji gerektiren imalathanelerin bir arada bulunduğu bir yapılanma haline getirilecek.

60 BİNLİK ÖĞRENCİ BÖLGESİ
Küçükçekmece'nin bir diğer iddiası ise üniversiteler bölgesi olmak. Bu yöndeki adımlardan biri Marmara Üniversitesi'nin Avrupa yakasındaki 25 bin öğrencisinin 1200 dönümde kurulan kampüslerde toplanarak gelecek yıl eğitime başlanacak olması. Altı ay sonra Sabahattin Zaim Vakıf Üniversitesi buraya gelecek. Hedef, iki yıl sonra 60 bin üniversite öğrencisi olan bir ilçe haline gelmek.

Küçükçekmece arena
Spor ve sanattaki yapılanma şu ana kadar hayata geçirilenlerle sınırlı değil. Küçükçekmece Arena Stadı, bu yönde atılmış en önemli adımlardan biri olarak ön plana çıkacak. Proje, 10 bin metrekaresi kapalı, 30 bin metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 40 bin metrekarelik spor alanından oluşuyor. Ayrıca, gösteri ve sanat merkezleri de olacak yapının içinde. Bu yanıyla da öylesini iddialı ki, İstanbul'un en büyük gösteri ve sanat merkezi olması temel hedef. 10 bin sporcu yetiştirilmesi ana hedeflerden bir diğeri. Öyle ki, Avrupa şampiyonlarının buradan yetiştirilmesi düşünülüyor. şžubat 2011 'de başlayan çalışmanın tamamlanma tarihi Haziran 2012.

Milliyet Emlak