08 / 05 / 2024

Dekorasyonda ahşaba dönüş yaşanıyor!

Dekorasyonda ahşaba dönüş yaşanıyor!

II. Dünya Savaşı sonrası hakim olan modern dekorasyonun favori malzemesi ahşap, doğal hayatın formlarından ilham alan tasarımlarla, 21'inci yüzyıl yaşam alanlarında da hayat bulmaya devam ediyor



Ahşap malzemeden üretilen aksesuvarlar her dönem büyük ilgi görüyor. Üstelik "Bu aksesuvarların rengini nasıl tutturacağım" diye dertlenmenize de gerek yok. Çünkü bir süredir desenli ya da farklı tonlarda aksesuvarları bir arada kullanabiliyoruz. Yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var: Öncelikle dekorasyonda öne çıkan parçaların orta renk tonlarında olması gerekiyor. Duvarlarınızı yeşile, maviye ya da gri tonlarına boyarsanız, renk konusunda hiçbir sorununuz kalmaz. House Beatiful dergisinden Çiğdem Hasanoğlu, ahşabın dekorasyondaki yerini yazdı.

YENİDEN 50'Lİ YILLAR
 Ahşabı baş tacı yapan tasarımlar arıyorsanız, 50'li yıllar size ilham verecektir. Son yıllarda moda dünyasını kasıp kavuran vintage çizgiler, dekorasyon dünyasında 50'li yılları yeniden gündeme getirdi.
 1930'ların ortasından 1960'ların sonuna kadar geçen süre, tasarımın global bir hareket olarak nitelendirildiği dönemi işaret ediyor. Bu hareket, yaratıcılık açısından 1950'lerde zirveye ulaştı.
 Mimariden mobilya tasarımına, desen yaratmadan ışıklandırmaya kadar her alanda tasarım ürünün en temel malzemesinden biri ahşaptı.
 Robin Day, Alvar Aalto ve Arne Jacobsen, ahşaba en çok ilgi gösteren tasarımcıların başında geliyor.
 Ahşap tasarımları, İskandinav mobilyalara öncelik tanıyan birçok firmada ve güncel tasarımcıların çalışmalarında bulabilirsiniz.

DOĞRU AHŞABI SEÇİN
Bir mobilyanın ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak için, hangi ağaçtan üretildiğini ve o ağaçların özelliklerini bilmek gerekir. İşte dekorasyonda kullanılan ağaçların özellikleri:
DİŞBUDAK: Solgun sarı rengi, kırmızımsı-kahverengimsi damarları vardır ve sert bir ahşap türüdür.
KAYIN: Solgun ve fazla damarlı olan kayın, rahatlıkla boyanabilir. Genellikle sandalyeler ve masa ayaklarında kullanılır.
KARAAĞAÇ: Açık kahverengi ile meşeye benzer, fakat meşeden daha damarlıdır ve çatlamaya karşı çok dayanıklıdır.
MEŞE: Çok güçlü ve sert bir ağaç türü olan meşenin iri damarları vardır. Rengi, yıllar içinde giderek koyulaşır.
TİK: Kızıl kahverengi tonlarındadır. Doğal yağı kullanıldığında aşırı dayanıklı olan tik, dış mekanlarda da rahatlıkla kullanılır.

SALONUNUZ DİNLENME ALANINA DÖNÜŞSÜN
FİRMALARI TANIYIN
Hoşlandığınız tasarımları hangi firmalardan satın alabileceğinizi bilin ki, o firmaların yeni ürünleri gözünüzden kaçmasın. Böylece tasarımcıları da tanımış olursunuz.

UZMANLA KONUŞUN
Özel parçalara sahip olmak istiyorsanız, ikinci el mağazalar ve pazarları tanıyan ve size tavsiyeler verebilecek bir uzmana danışmadan yola çıkmayın.

PAZARLIK EDİN!
Birbirinden değerli parçalar hâlâ dolaşımda, üstelik bunlar bir tık yakınınızda. eBay başta olmak üzere, müzayede sistemi ile çalışan birçok internet sayfası var. Hepsini kontrol etmeden ve en iyi fiyatı almadan adım atmamakta fayda var.

KÜLT VE YENİ
"İkinci el peşinde koşamayacağım ama yine de imzalı tasarımlara sahip olmak istiyorum" diyorsanız, Eames ve Robin Day gibi kült tasarımcıların ürünlerinin zaman aşımına uğramadığını ve hâlâ üretildiklerini
Sabah


Geri Dön