29 / 04 / 2024

Dekorasyon'da denge şart!

Dekorasyon'da denge şart!

Her şeyde olduğu gibi dekorasyonda da denge önemli. Nasıl saçımız çok gösterişli olduğunda ruj sürmüyorsak dekorasyonda da birden çok objeyi birbiriyle yarıştırmamak için bir denge sağlamak gerekiyor.



Mekanda dengeyi sağlamak dekorasyon sürecinde aceleci hareket etmemek gerekiyor. Düşünerek, sakin sakin alışveriş yapmak lazım. Çoktan tasarlanmış, bitmiş bir mekandaki dengeyi sağlamak için önce dışardan tamamen yabancı bir gözle bakmak gerek. İnsan başkasının evi gibi değerlendirebildiğinde evini çok acımasızca eleştirebiliyor; fazlalıkları görüp, birbiriyle yarışan tasarımları çok rahat gözlemleyip elemek istiyor. Dengeyi sağlamak için yapılacak eleme nasıl olmalı diye düşününce aslında bunu zaten işin en başında yapmak gerektiğini fark ediyor insan. Alışveriş yaparken, bir şeyi almaya karar verirken etraflıca düşünmek ve sindirerek almak lazım mobilya ve aksesuarları. Sandalyeler çok iddialıysa masa sade olsun. Koltuk sakinse yastıklar coşsun. Her şey bir dengede olsun. 


EKLEKTİK TARZ BÜYÜK MAHARET 

Renklerin dengesi önemli. Tasarımcılar yepyeni renk karışımları ile çalışıyor artık. Eskisi gibi renklerin en bilinen, en katıksız halleri değil, en beklenmedik, en karışık halleri çıkıyor karşımıza. Çok koyu petrol yeşilleri, gri maviler, cappuccino kahvesi, koyu safran sarıları, antrasit, koyu domates kırmızısı… Tüm bu renkleri bir ahenk içinde bir araya getirmek mümkün. Bir araya getirilen renkler çoksa deseni minimumda tutmak gerekiyor. Sadeliğin birinci kuralı bu. Hem renk çeşitliliği hem de desen bolluğunun bir arada olması mümkün değil. Ahşap çeşitliliği de aynı şekilde olmalı. İkiden fazla ahşap tonu kesinlikle mekana çıfıt çarşısı görünümü kazandırıyor. Hem venge hem meşe rengi, hem ceviz hem de çam aynı mekanda olmamalı. Olmuyor zaten; insanın gözüne fazla geliyor o çeşitlilik. Bir olmamışlık hali hakim oluyor mekana. Malzeme çeşitliliğinde bir sınır olmalı ama bu demek değil ki farklı cilaya sahip mobilyalar bir arada yer almasın. Cilasız bir mobilyanın yanında lake bir tasarım; aynı kitaplığın içinde hem ferforje hem de ahşap gibi materyallerin bir arada yer alması da inanılmaz bir derinlik kazandırıyor mekana. Modern ve klasiğin bir arada yer alması zaten büyük bir en büyük zenginlik. Bu yapabilmek, eklektik tarzı uygulayabilmek büyük bir maharet. Aralara eklenen antika parçalar, eskiciden alınmış şık mobilya ve aksesuarlar, mekanın esas ruhunu oluşturuyor ve ihtiyaç duyulan o dengeyi doğal olarak sağlıyor. 


YENİLİK


Cam ferahlığı


Bahar sofralarınızı cam ferahlığıyla renkli bir şölene dönüştürmek için, Finlandiya'nın dünyaca ünlü markası iittala'nın Kastehelmi koleksiyonuna mutlaka göz atın.


TREND


Hayvanlar alemi


Bu sezon minik hayvancıklar dekoratif objelere dönüşüyor. Swarovski'nin Crystal Living koleksiyonundaki minik kurbağalar da evinize renk katacak.



Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön