22 / 07 / 2024

Miras paylaşımda merak edilenler! Paylaşılamayan miraslar ne olur?

Miras paylaşımda merak edilenler! Paylaşılamayan miraslar ne olur?

Miras paylaşımları ile ilgili olarak yapılan uygulamalar sıkı bir şekilde vatandaşlar tarafından takip edilmektedir. Paylaşılamayan mirasın akıbetinin ne olacağı konusu da bunlar arasında yer aldığı kaydedildi.




Miras paylaşımları büyük ilgi çeken konular arasında yer aldığı belirtiliyor. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; İnsanlar miras haklarını almak istediklerinde zaman zaman anlaşmazlık içerisinde kalabiliyorlar. Bu durumda da miras paylaşımı yapılamıyor. Senelerce sürecek olan anlaşmazlıklar da böyle başlıyor. Bu nedenden dolayı kardeş kardeşe düşman olabiliyor ve aile bağları sarsılıyor. Bu gibi hallerde yasal uygulamaların neler olduğu merak edildiği ifade ediliyor.

PAYLAŞILAMAYAN MİRASIN HUKUKİ DURUM NASIL OLUR?

Mirasın paylaşılamamasının nedeni aradaki anlaşmazlıklar ise yasal olarak bu sorunun farklı şekillerde çözümü bulunuyor. Öncelikle en ideali ve baş ağrıtmayanı mirasçıların ortak bir noktada buluşmaları oluyor. Fakat, arada çekişme hasıl olmuş ise konunun çözümünü mahkemede aramaktan başka bir çare kalmamaktadır.

Mahkemeye bu taleple gidildiğinde mirasçıların tamamının büyük bir ihtimalle maddi kayıp yaşayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Mahkemeye bu konu ile alakalı olarak başvuru yapıldığında önce mirasçılar arasında anlaşmazlık nedeni olan kişinin payının diğerleri tarafından satın alınması yolu denenir. Fakat, zorla bu iş olmayacaktır ve taraflar ikna olmaz ise kesin çözümün olabilir.

 Miras paylaşımda merak edilenler! Paylaşılamayan miraslar ne olur?

Mahkemede mirasa konu olan malın satılarak elde edilen gelirin mirasçılar arasında miras payları oranında dağıtılmasına karar verilir. Bu durum adil olarak görülse de bu satışın gerçek değerinde olmayacağının bilinmesi gerekir. Genellikle normal değerinin altında satılan bu varlıklarda tüm mirasçılar zarar ile karşılamaktadırlar.

Bu süreçte, paylaşılamayan miras bir tarım arazisi ise çok özel bazı durumlar olabiliyor. Tarım arazileri belirli büyüklüğünün altında olamıyor. Böyle durumlarda tarım arazilerinin bölünmesine izin verilmiyor. Her ilde ve ilçede bir tarım arazisinin en küçük büyüklüğü ayrı ayrı belirleniyor. Bu büyüklüğün altına düşmeyecek şekilde tarım arazisi paylaştırılamıyorsa ya ortaklık şeklinde o tarım arazisi idare edilir ya da bir mirasçı diğerlerinin tamamının hakkını satın almaktadır.

Miras'ta paylar artık nasıl bölünecek!  Şeffaf ve adil bir düzen geliyor...

Mirastan mahrum kalmamak için ne yapılmalı?

e-Devlet üzerinden "Miras Sorgulama" işlemi nasıl yapılır?

ÖTV indirimli araç alımına kısıtlama geliyor!


Geri Dön