27 / 06 / 2024

ÖTV indirimli araç alımına kısıtlama geliyor!

ÖTV indirimli araç alımına kısıtlama geliyor!

Yeni hafta ile beraber Meclis'in gündemine gelecek yeni vergi paketi kapsamında, engellilere sağlanan ÖTV indirimine kısıtlama getirilmesi ve taşıtların veraset yolu ile intikalinde vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi planlar arasında yer alıyor. 



Türkiye'de engellilere sunulan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminde yeni düzenlemeler yapılması planlanmaktadır. Buna göre, ÖTV muafiyetinin kötüye kullanımı ve devlete olan vergi kaybı nedeni ile, bu düzenlemelerin istisnadan yararlanma süresinin uzatılması ve veraset yolu ile intikal eden taşıtlar için vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesini içereceği kaydediliyor.

ÖTV MUAFİYETİ VE SUİSTİMAL İDDİALARI 

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, engellilere uygulanan pozitif ayrımcılık kapsamında araç alımlarında KDV ve ÖTV muafiyetleri uygulanmaktadır. Fakat, bazı engelli bireylerin akrabaları tarafından üzerlerine araç alınarak bu durumun suistimal edildiği iddia ediliyor. Bu suistimal, devletin büyük bir vergi kaybına uğramasına neden olmaktadır.

2024 senesi için kaydedilen ÖTV ve diğer vergiler dahil satış bedeli 1 milyon 591 bin TL'nin altında olan binek otomobiller, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan kişiler için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV'den muaf tutuluyor. Yalnızca 2024'ün ilk 3 ayında, bu muafiyet kapsamında 76 bin 953 araç satışı gerçekleşti ve devletin ÖTV ve KDV kaybı 47.8 milyar TL'ye kadar ulaşmış durumda.

ÖTV indirimli araç alımına kısıtlama geliyor!

YENİ DÜZENLEME ALTERNATİFLERİ: İKİ İHTİMAL VAR

karar.com'da yer alan habere göre; Meclis’e sunulacak yeni düzenleme için iki farklı alternatif üzerinde çalışıldığı ifade edildi. İlk alternatifte, engellilere sağlanan ÖTV istisnasının süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi hedefleniyor. Ayrıca, her sene  yeniden değerleme oranında artan tutarın, yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması ve Cumhurbaşkanı’nın bu tutarı yüzde 50’ye kadar artırma yetkisinin kaldırılması dadüşünülüyor.

İkinci alternatifte ise, ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın tamamen kaldırılması ve teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması öneriliyor. Bu alternatifte, engellilerin gelir durumu ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak ilgili bakanlık tarafından nakit desteği sağlanması üzerinde duruluyor.

Akaryakıttaki ÖTV zammı 2.5 TL'yi bulacak! 3 Temmuz'da benzin ve motorin fiyatları resmen uçaçak!

Benzin ve motorine 1 Temmuz'da otomatik ÖTV zammı geliyor!

Vergi paketine ekleniyor: Engelli yakınının ölümü halinde mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu geliyor!


 


Geri Dön