26 / 06 / 2024

Vergi paketine ekleniyor: Engelli yakınının ölümü halinde mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu geliyor!

Vergi paketine ekleniyor: Engelli yakınının ölümü halinde mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu geliyor!

ÖTV’siz araç satın alan ailenin, engelli yakının yaşamını yitirmesi durumunda söz konusu aracın ÖTV’sini tümden ödemesini gerektirecek bir madde vergi paketine ekleniyor.



Kurban Bayramı'ndan hemen sonra Meclis’e sunulacak olan vergi paketine, engelli ailelere ‘vergi mirası’ yükleyecek bir maddenin eklenmesi de bekleniyor. Sözcü'den Erdoğan Süzer imzalı habere göre Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf araç satın alan aile, engelli yakınının yaşamını yitirmesi durumunda kendisine kalan aracın ÖTV’sini tümden ödemek zorunda kalacak. Böylece yaşamını yitiren engelliler, geride kalan ailelerine vergi mirası bırakacak. Söz konus düzenleme ile ilgili önemli açıklamalar yapan Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Aynur Dankaz, “Hayatları çileyle geçen engelli aileler devletten destek beklerken tam aksine yeni yükler getirilmesi de çok ağır oldu. Aynı zamanda yoksullukla mücadele eden milyonlarca aile şimdi de ÖTV mirasını ödemek için borçlanmış olacak. Elindekini avucundakini satacak ve vergiye yatıracak” diye konuştu. Aynı zamanda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Vekilliğini yapan ve iki engelli oğluyla adeta yaşam mücadelesi veren Aynur Dankaz, söz konusu düzenlemeye yönelik eleştirilerini şu cümlelerle dile getirdi: “Engelli aileleri yaşamları boyunca hem maddi hem manevi olarak ağır bir yükün altına giriyor. Hayatı biraz olsun kolaylaştırmak amacıyla araç zaruri ihtiyaç. Borç harç almış olduğumuz araç için şimdi engellimizi kaybedince vergi ödemek zorunda kalacağız. Söz konusu bu verginin engelli ailelerini cezalandırmaktan başka bir anlamı yok. Çoğu yoksul olan engelli aileleri o vergiyi ödeyebilmek için ya aracını satacak ya da yeniden borçlanmış olacak.”

Vergi paketine ekleniyor: Engelli yakınının ölümü halinde mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu geliyor!


Engelli vatandaşların ÖTV’siz araç alma hakkı sürekli şekilde budanıyor. Önce 1.600 cc’yi geçemez denilerek motor silindir hacmiyle sınırlandırılan araç hakkına daha sonra da limit sınırlaması getirildi. Söz konusu bu sınırla ÖTV ve KDV dahil satış fiyatı 1 milyon 591 Türk Lirası'nı geçen araçları engellilerin alması da yasaklandı. Ayrıca kullanıcı sayısı 3 kişiyle sınırlandırılmış olan araçların engellinin ikamet ettiği şehir dışında sürekli kullanımına da yasak getirildi. Şimdi de engellilerin ölümü durumunda mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu ve 5 senede bir araç alma hakkının 10 seneye çıkarılması gibi yeni zorluklar getirilmek isteniyor.

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Aynur Dankaz, araçların engellilerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmakta büyük önem taşıdığını dile getirerek, pek çok aile için aynı zamanda rehabilite sağladığını da dile getirdi. 

Aynur Dankaz açıklamasında engellilerin devletten yüklerini artıracak uygulamalar değil, kısıtlama ve yüklerin kaldırılmasını beklediğini dile getirdi.

Günlük kiralık evlerde 101 gün uyanıklığı!

Türkiye'nin en riskli bölgeleri açıklandı! Fay haritası güncellendi...

Prof. Dr Osman Bektaş'tan Malatya depremine ilişkin yorum geldi!Yaşanan bu deprem Malatya için 'Tehdit unsuru'


Geri Dön