06 / 05 / 2024

Delhi Havalimanı ihalesini Çelebi Hava Servisi kazandı!

Delhi Havalimanı ihalesini Çelebi Hava Servisi kazandı!

Çelebi Hava Servisi A.Ş Delhi Indra Gandhi Uluslararası Havalimanı'nda yer hizmetleri verme hakkını kazandı



Türk havacılık sektörünü uluslararası arenada, yatırım ve faaliyetleri ile temsil eden Çelebi Hava Servisi A.Ş (ÇHS), başarılarına bir yenisini daha ekledi. ÇHS, daha önce kargo ihalesini aldığı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan, Delhi Indra Gandhi Uluslararası Havalimanı'nda yer hizmetleri verme hakkını da kazandı. Böylece ÇHS, AB üyesi Macaristan ve Belçika'daki yatırımlarından sonra, havacılık sektörünün hızla geliştiği dev ülke Hindistan'da da, ardı ardına üçüncü ihalesini kazanmış oldu.

Delhi Uluslararası  Havalimanı işletmecisi Delhi International Airport Private Ltd (DIAL) şirketi tarafından, 10 yıl süre ile havaalanı yer hizmetlerinin yürütülmesi için açılan lisans ihalesi dün ÇHS lehine sonuçlandı. Delhi Uluslararası İndra Gandhi Havalimanı, Mumbai Uluslararası Havalimanı ile birlikte, Hindistan'ın en yüksek hava trafiğine sahip 2 havalimanından biri konumunda. Yılda yaklaşık 23 milyon yolcuya ve 220 bin uçuş hareketine hizmet veren Delhi Uluslararası İndra Gandhi Havalimanı'nın, yapılacak alt yapı yatırımlarıyla; 2012 yılında yıllık 37 milyon yolcuya, 2016 yılında 50 milyon yolcu/yıl'a ve 2021 yılında ise 66 milyon yolcuya hizmet sunması  hedefleniyor.

Çelebi Hava Servisi (CHS) Mumbai'yi takiben Delhi'de de yer hizmetleri faaliyetlerine başlamasıyla birlikte, Hindistan uluslararası hava trafiğinin %50'sine de hizmet veriyor olacak.

Hatırlanacağı  üzere ÇHS, Mumbai Uluslararası Havalimanı için açılan 10 yıl süreli yer hizmetleri lisans ihalesini de kazanarak,  Temmuz 2009'da faaliyetlerine başlamıştı.  Delhi Indra Gandhi Uluslararası Havalimanı'nın kargo ihalesini de bir süre önce kazanan ÇHS, Hindistan'ın en büyük havacılık şirketleri arasına girmiş oldu.

Türk Sivil Havacılık sektöründe yer hizmetlerinin en köklü şirketi olan Çelebi Hava Servisi,  uluslararası pazarlardaki önemli ilk adımını Avrupa'da atarak, 2006 yılı sonunda Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı'nda ile yer hizmeti vermeye başlamıştı. Hatırlanacağı üzere ÇHS, Avrupa'daki ikinci başarısını da kısa süre önce Belçika'nın Charleroi - Brüksel Sud Uluslararası Havalimanı'nda, yer hizmetleri verme hakkını kazanarak yakalamıştı.


Geri Dön