04 / 05 / 2024

Demir Çelik Üreticileri Derneği 40. yılını kutladı!

Demir Çelik Üreticileri Derneği 40. yılını kutladı!

Bayram Yusuf Aslan açılış konuşmasında, DÇÜD’nin kuruluşunun 40’ıncı yılının idrak edildiği 2010 yılında, demir çelik sektörünun global krizin etkilerini, kademeli bir şekilde geride bırakmaya başladığını s&



Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği’nin kuruluşunun 40. Yılı dolayısıyla, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, bakanlıklar ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan çok sayıda üst düzey bürokrat ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla 27 Aralık 2010 akşamı  Ankara  Swissotel’de bir kokteyl gerçekleştirildi.

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Yusuf Aslan açılış konuşmasında, DÇÜD’nin kuruluşunun 40’ıncı yılının idrak edildiği 2010 yılında, demir çelik sektörünun global krizin etkilerini, kademeli bir şekilde geride bırakmaya başladığını söyledi. 2009 yılında % 5.6 oranında azalan ham çelik üretiminin, 2010 yılında % 14 civarında artışla, 29 milyon ton seviyesine yükselmesinin beklendiğini belirten Aslan,  “2010 yılı itibariyle kurulu ham çelik üretim kapasitesinin 43.4 milyon tona ulaştı. 2010 yılında beklenen 3.7 milyon tonluk üretim artışı, ağırlıklı bir şekilde yıl içerisinde devreye giren yeni kapasitelerden kaynaklandı” dedi. Aslan, demir çelik sektörünün düşük kapasite kullanım oranları ile çalışmasının, kapasitesinin 8 Milyar Dolar civarında değer üretebilecek kısmını kullanamadığını gösterdiğine dikkat çekerek, demir çelik sektörünü, potansiyelini tam olarak kullanabilmesinin önemine vurgu yaptı. Demir çelik sektörünün, % 68 seviyesindeki kapasite kullanım oranını, çok kısa bir süre içerisinde, % 80’lere çıkartabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Aslan: “Sektörümüzün, daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yaparak, kapasite kullanım oranlarını yükseltebilmesi için, Devlet Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan tarafından başlatılmış bulunan, ‘Demir Çelik Sektöründe Girdi Tedariği ve İhracata Dönük Üretim Stratejisi’ ile, yine Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız tarafından başlatılmış olan, ‘Demir ve Demirdışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi’ çalışmaları, bize güç vermektedir” dedi. Tüm dünyada keskin üretim ve talep daralmalarının gözlendiği bir ortamda, 2009 ve 2010 yıllarında, gösterdiği yüksek performans ile, demir çelik sektörünün, her türlü ilgi ve desteği hak ettiğine inandığını belirten Aslan, demir çelik sektörünün Türkiye’nin kalkınmasında üstlendiği sorumluluğun gereğini özenle yerine getirmeye devam ettiğini söyledi.

Yusuf Aslan’ın ardından söz alan DÇÜD Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan sektörün 1980’li yıllardan bu yana baş döndürücü bir hızla gelişerek üretim kapasitesini 4 milyon ton seviyesinden 43 milyon ton seviyesine çıkardığını, bu gelişmenin demir çelik sektöründeki kesintisiz üretim  anlayışının sektörde çalışanların hayatına “paydossuz yaşam” şeklinde yansıdığını belirttirken, “Sektörün bugüne gelmesinde, Erdemir konsorsiyomundaki Başkanlık görevinden Sanayii Bakanlığındaki  ‘Demir-Demirdışı Metaller Stratejisi Dokümanının’ hazırlanması ve son olarak Dış Ticaret Müsteşarlığında halen devam eden yerli girdi tedarik stratejisi ve ihracata dönük üretim stratejisi çalışmaları nedeniyle Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile, Sanayi Bakanlığı’nca hazırlanarak, EKK gündemine alınmış bulunan Demir-çelik Sektör Stratejisi dokümanından dolayı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün’e teşekkürü borç biliyoruz” dedi. 

DÇÜD Genel Sekreteri Sayın Veysel Yayan’ın konuşmalarının ardından, Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Halil Şahin tarafından, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Sanayi ve Ticaret Bakanını temsilen Müsteşar Ali Boğa’ya, demir çelik sektörüne olan desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, plaket töreninin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği’nin faaliyetlerini ve demir çelik sektörünü her zaman önemsediğini, her fırsatta sektörle beraber olmayı kendine borç bildiğini belirterek, gelişen ve büyüyen Türkiye’nin demir çelik sektöründe de büyümesini devam ettirmesi temennileri ile Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği’nin kuruluşunun 40. yılını kutladı.

 


Geri Dön