02 / 05 / 2024

Demir fiyatlarında indirim olmazsa inşaatta kriz yaşanabilir!

Demir fiyatlarında indirim olmazsa inşaatta kriz yaşanabilir!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır inşaat sektöründe ciddi bir dar boğazın olduğunu söyledi. Nasır, “İndirim olmazsa, kriz kapıda” dedi.



Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Müteahitler Federasyonu Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Necip Nasır, demir çelik üreticilerinin zamlarla ilgili açıklamalar yaptı. 

Demir fiyatlarındaki artışların inşaat sektörünü zorladığını ifade eden Nasır fiyatların düşmesi gerektiğini vurguladı. Necip Nasır, aksi takdirde inşaat sektörünün krize sürükleneceği uyarısında bulundu.


TEDBİRE RAĞMEN ARTTI

Nasır, ‘’Olumsuzluk yaratan bu artışa rağmen inşaat sektörünü temsilen, federasyon ve konfederasyonumuz tarafından hükümetimizin istihdamdaki seferberlik çağrısını destekleme kararı alındı. Hükümetimizin ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin duyarlılığı ve ilgisiyle demir ithalatındaki vergi miktarı yüzde 30’dan, yüzde 10’a düşürülmüştür. Bu tedbire rağmen demir sektöründeki aktörlerin tutumu nedeniyle; 2016 yılının başında bin 180 TL, 2017 yılı başında ise bin 600-bin 700 TL olan inşaat demirinin kilogramı,bugün itibarıyle yaklaşık 2 bin 740 TL olmuştur’’ diye konuştu.


TEDARİKTE SIKINTI VAR 

Fiyatların yükselmesi dışında, talep edilen demir tedariğinde de zorluklar yaşandığının altını çizen Necip Nasır, “Demir çelik üreticileri fiyat artışları için yurtdışından alınan hurda fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteriliyor. Ancak dünyada artan hurda fiyatlarıyla ülkemizdeki demir fiyat artışları aynı paralellikte seyretmiyor ve demir üreticilerinin hurda fiyatlarındaki artışın direkt fiyata yansıtıldığı yaklaşımı gerçekçi değil” dedi. 


 


Geri Dön