Sektörel

Demir hariç neredeyse tüm inşaat malzemelerine 3 senede yüzde 500-900 zam geldi!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, resmi X hesabından inşaat malzemelerine gelen zamları paylaştı. İşte o son dakika rakamlar....

Konut fiyatlarında son senelerde yaşanan artışlar, inşaat maliyetlerini de sık sık gündeme getiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat maliyet endeksi Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 72,78 yükseliş kaydetti ve inşaat maliyetlerinde 16 ayın en yüksek artışı gerçekleşmiş oldu.

Konutta görülen fahiş fiyatlar, inşaat maliyetleri ile ilişkilendiriliyor. Çünkü inşaat malzemelerinin fiyatları neredeyse her geçen gün zamlanırken, maliyet de katlanmış oluyor. 

İnşaat Mühendisi, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi VE OBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Atakan Bakılan, https://x.com/atakanbakilan resmi X sosyal medya hesabından inşaat malzemeleri ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Atakan Bakılan, söz konusu paylaşımında, "Hammaddesi toprak olan, delikli kırmızı tuğlanın fiyatı 2021 Ağustos’ta 0.90₺ civarlarındaydı. Şu an ortalama 7₺’ den satılıyor, artış oranı %680. 

Demir hariç neredeyse tüm inşaat malzemeleri son 3 yılda %500-900 oranında zamlandı.

Kiremitte de benzer bir artış söz konusu. 2021’de 2.5₺ olan Marsilya tipi kırmızı kiremit bugünlerde 18₺’e satılıyor. Artış oranı %620.

Gazbeton ise 2021’de m3 fiyatı 350₺ bandındayken, bugünlerde 2.100₺’e ulaşmış durumda. Artış oranı %500 ile tuğla ve kiremite kıyasla daha düşük seviyede." ifadelerine yer verdi. 

Peki sektör temsilcileri ve vatandaşlar inşaat malzemeleri fiyatları ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Avukattan kira zammı çıkışı: 2 senedir ev sahiplerinin evlerine çöküldü, memur gibi 2 defa değil yılda bir zam alıyorlar

Yeni emekli olacaklara yüzde 30 düşük maaş şoku! Ağustos'ta mı emekli olmalı, yoksa Aralık'ta mı?

İstanbul ve Münih'te kiralar ve konut fiyatları ne kadar? İstanbul'da mı barınmak mı daha zor, Münih'te mi?