Demirdöküm güneş panelini balkona astı
Christoph M. Grosser, Türkiye'de ilk kez balkonlara ve duvarlara monte edilerek çalışan, su ısıtmak için güneş enerji sistemi ürettiklerini belirtti
DemirDöküm Genel Müdürü Christoph M. Grosser, 2009 Ocak - Şubat dönemine göre yüzde 40 satışlarını artırdıklarını belirterek, “2006 rakamlarını yakalayamasak da 2009'u geçeceğiz. 2010 toparlanma yılı olacak. Yüzde 20 büyüme hedefimiz var” dedi
Grosser, Türkiye'de ilk kez balkonlara ve duvarlara monte edilerek çalışan, su ısıtmak için güneş enerji sistemi ürettiklerini belirterek, “150 litreliği 1600 TL, 250 litreliği 2 bin 500 TL. 5 yılda pazar lideri olma hedefimiz var. Bu yıl 30-50 bin civarında bu ürünü satma hedefimiz var” dedi.
Grosser, 17 dakikada çatıya veya duvara monte edilen sistemle ilgili olarak şunları kaydetti:
“2 bin satış noktasıyla hizmet veriyoruz. 2 yılda sistem kendini amorti ediyor. Yenilebilir enerjiyi kullanmak cebe sunduğu katkıya bağlı. Cebi yakarsa kimse doğayı düşünmez. Su ısıtmada güneş enerjisi kullanılırsa Türkiye'de yılda 1.6 milyar dolar tasarruf edilir.”
Grosser, 2011 yılında hem su ısıtmayı, hem evin ısınmasını sağlayacak aynı zamanda doğalgaz sistemine de bağlı olacak güneş enerji sistemini piyasaya sunacaklarını belirterek, “Bu hibrit sistem üzerinde çalışıyoruz. Havadan gelen enerjiyi kullanarak büyük tasarruf sağlanmasına katkı yapacağız” diye konuştu.
Grosser, 2010'da 10-15 milyon euro yatırım planladıklarını ifade etti.
Milliyet
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Güneş enerjisi sisteminde verimi yüzde 84 artırdı
Türkiye'de yeni gelişmeye başlayan güneş enerjisi sektöründe rekabet büyüyor.
Geçen hafta, Baymak ile Anel Group'un bu alanda işbirliği anlaşması imzalamasının ardından dün de ısıtma soğutma sistemlerinin öncü kuruluşlarından Demirdöküm (DD) yeni ürününü piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Şirket, DD Sunrol adı verilen yeni kolektörün, alüminyumdan farklı olarak Roll Bond (Evaporatörlü havalandırmalı modeller) sistemi ile güneş ışığının yüzde 83,6'sını verime dönüştürebildiğini açıkladı. Bu sebeple iki DD solar kolektör üç standart kolektörün gücüne eşit çalışabiliyor. DD Sunrol, sadece çatıya değil, binanın duvar ve balkonlarına da monte edilebiliyor. Roll Bond sistemini Türkiye'de kullanan ilk şirket olan DD, yeni ürünleri için uluslararası patent başvurusu da yaptı. DD Yönetim Kurulu Başkanı Christoph M. Grosser, yeni sistem için Bozüyük Fabrikası'nda 1 milyon 390 bin Euro yatırım yaptıklarını açıkladı. Grosser, fabrikada halen 250 bin metrekare kolektörlük üretim kapasitesiyle çalışıldığını, bunun 500 bin metrekareye çıkarılacağını söyledi. Solar deposu ile birlikte satışa sunulacak DD Sunrol için 5 yıl da garanti veriliyor.
Arif Bayraktar / Zaman