Genel

Demirören AVM Serkil Doryan ’a meydan okurcasına yükseliyor

Demirören AVM için inşaat öncesi alınan 2005 tarihli uygulama belgesinde bina 8 katlı görünüyor. 2009'da onaylanan yapı ruhsatında ise bina 12 kata çıkıyor

Aslında Radikal"in iki gündür yayınladığı fotoğraflar her şeyi anlatıyor. Demirören Alışveriş Merkezi, Beyoğlu"nun ortasında, yanındaki kültür varlığı olarak tescilli yapı Serkil Doryan"a meydan okurcasına yükseliyor. Oysa İstanbul 1. Nolu Anıtlar Kurulu, 2004 tarihli kararında yapının yanındaki tescilli binanın saçak kotunu geçemeyeceğini belirtmişti.

Serkil Doryan"ın yol üzerindeki kat sayısı dört, Demirören AVM"nin yüksekliği ise onun iki katı, belki daha da fazla. Anlamaya çalışıyoruz, nasıl oluyor diye... Yetkililerden ses çıkmıyor. Görmüyorlar, duymuyorlar, bilmiyorlar.

İstanbul Yenileme Kurulu Başkanı Mehmet Erdal"a hangi gerekçelere dayanarak yapının yükseltildiğini soruyoruz, Kültür Bakanlığı"nın yazılı izni olmadan konuşamam diyor. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, konuyla ilgili açıklama yapmıyor. Demirören Grubu da öyle.

Radikal"in ulaştığı tapu belgeleri ise yapının nasıl yükseldiğini açıkça ortaya koyuyor. Beyoğlu Belediyesi İmar Müdürlüğü"nün 2005 tarihli uygulama esasları belgesinde Demirören AVM"nin 3"ü bodrum katı, biri zemin kat, 4"ü de normal kat olmak üzere toplam sekiz katlı (3BK+ZK+4NK) olduğu yazıyor. Yİne Beyoğlu Belediyesi"nin 2 Mart 2009"da onayladığı yapı ruhsatında ise yapının yol kotu altındaki kat sayısı 5, yol üstündeki kat sayısı ise 7 olarak gösteriliyor. Normal kat sayısı 4"ten 7"ye yükselirken toplamda 12 kata ulaşılıyor. Aynı belgede yapının yol kotu altı derinliği 28 metre, yol üstü yüksekliği ise 31.2 metre. Toplamı 59.2 metre ediyor.

Gecekondu mantığıyla yürüyor
Türkiye"nin en etkili mimarlık sitesi arkitera.com ile Türkiye"nin en büyük sanal mimarlık arşivi arkiv"i hayata geçiren Arkitera Mimarlık Merkezi"nin kurucularından Ömer Kanıpak"a göre, Demirören AVM"yle ilgili asıl tartışılması gerekenin her şeyin gizli kapaklı yapılıyor olması. œTürkiye"nin belki de en pahalı arsalarından birinde önce gayet nitelikli bir mimara işi teslim ederek başlayan bu sürecin sonunda mimarın en sonunda pes ettiği, projede artık tek karar vericinin Erdoğan Demirören"in kendisi olduğu söyleniyor. İnşaat devam ederken genişleyip uzayan, projesi şantiyede çizilen, neredeyse gecekondu mantığı ile büyüyen bir kütleye dönüştü bu yapı diyen Kanıpak, şöyle devam ediyor: œ2010 yılında hala kent için önemli olduğunu bildiğimiz bir yapının kimin tarafından yapıldığını, nasıl bir bina olacağını bilemiyoruz.

Kurul kararları şeffaf değil. Projeler hiç bir yerde yayınlanmıyor. Mimarından bile öğrenemiyorsunuz nasıl bir bina ortaya çıkacağını.

Demirören AVM"nin şimdiki halini gösteren fotoğrafta gördüğümüz yükseklik ise belki 7 kattan da fazla. Birisinin bize anlatması gerekiyor.

Erkan Aktuğ/Radikal