07 / 09 / 2024

Demirören, Zeyport Limanı’nındaki yüzde 5 hissesini sattı!

Demirören, Zeyport Limanı’nındaki yüzde 5 hissesini sattı!

Demirören Holding, yüzde 5 hissesine sahip olduğu Zeyport Limanı’nından çekildi.  Böylece Zeyport Limanı’nın en büyük hissedarı İMEAK Deniz Ticaret Odası oldu.



İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz’e geçiş yaparak ağırlıklı olarak Rusya, Romanya ve Ukrayna limanlarına yük taşıyan gemilerin güzergâhındaki Zeyport Limanı'nında yüzde 5 hissesi olan  Demirören Holding, hissesini sattı.

DEMİRÖREN YÜZDE 5 HİSSESİNİ DEVRETTİ 

7deniz'in öze haberine göre; İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, önceki gün Zeyport Liman İşletmesi’nin hisse satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Bildiğiniz üzere 1999 yılında odamızın öncülüğünde o günkü denizcilik müsteşarlığının izniyle, Zeytinburnu’ndaki Zeytport Liman İşletmesi kuruldu. O günlerde Salı Pazarı var. Salı pazarındaki trafik nedeniyle oraya alternatif olarak kuruldu. Liman kurulurken 5 ortak vardı.

Denizcilik Müsteşarlığı başta vardı ama sonra hisse senedi sattı. Dolayısıyla 5 ortak söylemi doğru olmakla birlikte ortaklık yapısında bir değişiklik oldu.

Deniz ticaret odamız yüzde 23, Türk Deniz Eğitim Vakfımız yüzde 7, Zeytinburnu Belediyesi yüzde 15, Motorlu Gemi Armatörleri Kooperatifi yüzde 15 ve Demirören Holding’in de yüzde 5 hissesi var. Yani bizim kontrolümüzde olan yüzde 30. Şimdi bu ortaklardan, Motorlu Gemi Armatörleri Kooperatifi ve Demirören Holding bu hisselerini satmak istediklerini Zeyport yönetim kuruluna bildirdiler.

Demirören, Zeyport Limanı’nındaki yüzde 5 hissesini sattı! 

Yönetim kurulu olarak yaptığımız değerlendirmede uygun olacağını düşündük ve kooperatif hisselerini 7 buçuk milyon dolardan, Demirören Holding’in hisselerini de 2 buçuk milyon dolardan olmak üzere toplamda 10 milyon dolar alınmasının uygun olacağını değerlendirdik ve bunu sizin onayınıza sunuyoruz.

Bu şirketin yönetim kurulu başkanı İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Recep Düzgit’tir. İyi bir performans gösteren, iyi giden bir şirket.  2023 yılı EBİTDA’sı (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization) 3 milyon 995 bin dolar, değeri de 53 milyon 186 bin dolar çıkan bir şirket. 50 milyon dolar üzerinden hesap görüp bu yüzde 20’lis hisseyi satın alıp hissemizi yüzde 50’ye çıkarmayı arzu ediyoruz.

Bu değerli bir yatırımdır. Son 3 senedir kar payı dağıtan bir şirkettir. Odamızı gelir kaynaklarını genişletmesi açısından önemli gördüğümüz bir yatırımdır. Demirören Grubu’nun ödemesini peşin yapacağız. Kooperatifin ödemesini de ocak ayına kadar 2 parça halinde yapacağız.

Yüzde 20 hissesi olan bir diğer ortağımız İstanbul Deniz İşletmeleri A.Ş. Onun da rüçhan hakkını kullanma hakkı var. İstanbul Deniz İşletmeleri A.Ş.’nin de bu hisseleri alma hakkı var yani. Onların kararına göre bu alımın seyri değişecek.” ifadelerini kullandı. 

İzmir Limanı'nın BAE şirketine satışı için görüşmeler tam gaz: Yatırıma ihtiyacı var!

Kalamış Yat Limanı'nda en yüksek teklifi veren Vahit Karaarslan özelleştirme idaresinden bir ihale daha aldı!

Geri Dön