27 / 04 / 2024

Demsa Holding Maçka'da 5 yıldızlı otel yapacak!

Demsa Holding Maçka'da 5 yıldızlı otel yapacak!

Cengiz Çetindoğan: Maçka'da 5 yıldızlı bir otel yapmak istiyoruz. 5 yıldızlı bir otel markasıyla prensipte anlaştık. Çok güzel bir proje, altında yine mağazalar olacak  



Sabancı Ailesi'nin damadı Cengiz Çetindoğan'la çok uzun yıllardır tanışıyoruz. Bizi Ömer Sabancı tanıştırdı, o gün bugündür saçlarını ben kesiyorum. Üstelik sadece Cengiz Bey değil oğlu Cevdet de 2 yaşından bu yana tıraş olmaya bana geliyor. Bu defa baba oğulla berber muhabbetini bir hayli derin tuttuk. Çünkü Cengiz Çetindoğan uzun zamandır ısrarla "Yapalım" dediğim röportaj teklifimi kabul etti. işte dünyanın en önemli markalarını Türkiye'ye getiren Demsa'nın kurucularından Cengiz Çetindoğan'ın sorularıma yanıtları...

■ Zamanı biraz geriye saralım. Sabancı Holding macerası ne zaman başladı
Ben Adanalıyım, istanbul'a 1983'te geldim, Pilsa Plastik'te pazarlama müşaviri olarak işe başlama tarihim ise 1989. Daha sonra genel müdür yardımcılığı ve genel müdürlük yaptım. Rahmetli Özdemir Sabancı ile birlikte çalışıyordum, onun vefatından sonra eski çalışma ortamından ve enerjimden uzaklaştığım için görevimden ayrıldım.

■ Demsa ne zaman kuruldu
Uzun yıllar sanayide çalıştığım için farklı bir iş kolunda olmak istiyordum. Perakende de her zaman ilgimi çeken bir alandı, geleceğine inandığım için seçtim.

LAFAYETTE 2012'DE
■ Meşhur markaları Türkiye'yegetiriyorsunuz, anlaşmaları nasıl yapıyorsunuz
Bu süreç çok meşakkatli, insanları ikna etmek, onlara Türkiye pazarını, potansiyelini anlatmak için her markayla yaklaşık bir sene uğraşıyoruz. Kabul ettirdikten sonra, lokasyon bulmak, kontrat şartlarında anlaşmak... Hakikaten zor. Türkiye'ye karşı yanlış bakış açıları bu süreyi uzatıyor. Fakat, dünyadaki global krizden sonra yabancıların Türkiye'ye bakışı ciddi şekilde değişti.

■ En işlek mağazanız hangisi
Bu konuyu birkaç açıdan ele almak gerekiyor. Hepsi kendi alanında iyi. Kanyon'da Harvey Nichols'la, Cevahir'de Guess ve Mother Çare ile başarılıyız.

■ Harvey Nichols'ın Ankara'daki şubesinden memnun musunuz
Ankara mağazası 4100 metrekare, istanbul 8000. Dolayısıyla oradaki işler bütçemize, beklentilerimize paralel devam ediyor. Ankara'daki mağazanın dekorasyonu da istanbul'dan daha güzel.

■ Lafayette'i Türkiye'ye getirmeyi düşünüyordunuz. Projeniz ne aşamada
inşallah 2011'de uygun bir yer bulup finansal girişimlere başlamak istiyoruz. 2012 sonu ya da 2013'te Türk tüketicisini Lafayette ile buluşturabiliriz.

■ Tekstil sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz, ilerleme var mı
Sadece tekstil sektöründe değil, her anlamda ileriye gidiyoruz. Eminim 3-4 sene sonra çok başarılı Türk markaları göreceğiz.

■ Otel işine de başlıyorsunuz. Bu konudaki planlarınız neler
Maçka'da 5 yıldızlı bir otel yapmak istiyoruz. 5 yıldızlı bir otel markasıyla prensipte anlaştık. Çok güzel bir proje, altında yine mağazalar olacak.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜ AÇIK
Sadece sizin mağazalarınız mı Eğer o projeye katma değer sağlayacak olursa kiraya da verebiliriz.
■ İnşaat alanında da projeleriniz var, Kandilli'de villalar yaptırdınız.
Şu an Kandilli'de 14 konak yapıyoruz, geçtiğimiz günlerde biri satıldı, inşallah önümüzdeki yıl içerisinde tamamını satıp yeni projelere bakmak istiyoruz.
Cengiz Çetindoğan ve eşi Demet Sabancı (sağda) evlerinde ağırladıkları konukarından Ira Von Fustenberg'le birlikte.
 
■ Ekonomiyi nasıl değerlendiriyorsunuz
Başbakanımızıntabiriyle krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini düşünenlerdendim. Gidişatımızı ekonomik anlamda çok iyi görüyorum, inşallah 2011'de olası bir puan artırımıyla yatırım yapılabilir ülke statüsüne çıkarsak, katlanarak gelişiriz. Türkiye'nin önü çok açık.

BAHARAT DİYETİ
■ Hızlı bir şekilde kilo verdiniz, röportajı da ondan sonra kabul ettiniz. Peki nasıl başardınız bu kadar hızlı kilo vermeyi
Kilolu halimi hiç sevmiyordum. 1.5 ayda 14 kilo verdim. Uçakta bir arkadaşımla sohbet ederken tesadüfen eşinin 2 ayda 17 kilo verdiğini öğrendim. Onun tavsiye ettiği doktora gittim. Doğal baharatların, sıcak sebze yemekleri ve çorbaların olduğu bir diyet uyguladım. Her yemekte en az 4-5 adet baharat kullanıyorsunuz nane, kimyon, sumak, kırmızı biber, toz biber, kekik gibi...

Oprah Winfrey İstanbul'a geldiğinde bizde kaldı
■ Evinizde çok önemli yabancı misafirleri ağırlıyorsunuz.
Boğaz'daki en eski tarihi yalılardan birinde oturuyoruz. Bana göre elimizdeki değerleri yabancılara göstermemiz, Türkiye'nin ne olduğunu anlatmamız gerekiyor. Biz bu misyonu elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. Gerek misafirperverliğimiz, gerek Boğaz manzarasından dolayı misafirlerimiz üst düzeyde memnun kalarak ayrıldı.

■ Evinizde kimleri ağırladınız
Oprah VVinfrey, Roberto Cavalli ve top modeller, Nilüfer Sultan, Prenses Michael of Kent, Prenses Ira Von Fustenberg, Rus imparatorluk ailesinden Düşes Maria Vladimirovna Romanova, Colin Powell, Elie Tahari.

Demet iyi bir basketbolcuydu
■ Eşinizle nasıl tanıştınız
Adana'da basketbol maçları sırasında tanıştık. İkimiz de Bossa Spor'da oynuyorduk. O da iyi bir basketbolcuydu. Sahada tanıştık. Demet sayı attıktan sonra kendince bir hareket yapardı, hatırlıyorum... Yavaş yavaş Demet'e ilgim başladı. Birkaç sene sonra da tanıştık.

■ Eşinize her gün bir demet gül götürdüğünüzü okumuştum bir yerde. Evlenmeden önce de evlendikten sonra da uzun süre götürdüm.

■ Nişanlı kaldığınız bir sene boyunca her gün gül mü götürdünüz
Ayrı şehirlerde olduğumuz için her gün görüşemiyorduk. Görüştüğümüz zaman götürüyordum. Hediyeler, çocuklar doğana kadar devam etti. Çocuklar doğduktan sonra ikinci plana atıldığın için hediyelerde kesintiye gidiyorsun.

■ Eşinizle ortak yanlarınız neler Bu kadar yoğun çalışmıyorken basketbol, tenis oynardık. Ciddi tavla maçlarımız olurdu. Çok güzel masa tenisi oynardık. Evimizde hâlâ masa tenisi var. Bazen oğlumuz Cevdet'le üçlü turnuvalar yaparız.
Habertürk/Şükrü Dudu


Geri Dön