29 / 04 / 2024

Deniz Baykan: TIR Parkı Cihan Kamer'e ait

Deniz Baykan: TIR Parkı Cihan Kamer'e ait

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün katıldığı CNN Türk'ün canlı yayınında "TIR Parkı Cihan Kamer'e ait" dedi



CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün katıldığı CNN Türk'ün canlı yayınında, can ve mal kaybına dikkat çekerek İstanbul'da yaşanan selin 17 Ağustos 1999 Depreminden sonraki en büyük felaket olduğunu söyledi. Selin ardından İstanbul'a gittiğini ve tır parkında incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Baykal, AK Parti iktidarı döneminde Ayamama Deresi'ne yer yer müdahale edildiğini, ıslah çalışmaları yapıldığını ancak yapılanların olayı kontrol etmeye yetmediğini iddia etti: "Bu güzergah boyunca muazzam bir imar faaliyeti gerçekleştirildi. Bunlardan bir tanesi de bizzat Başbakan'ın Belediye başkanlığı zamanında gerçekleştirdiği Başakşehir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'TIR parkı izninin CHP zamanında verildiğini'söyledi. '6 tane park ruhsatı verildi. Bunların bir kısmı onların zamanında verildi'dedi. Sen 6'yı, 5'i bırak. Ben bir tanesini söylüyorum o da 13 Vatandaşımızın ölmesine ve yüzlerce TIR'ın tahrip olmasına yol açan TIR parkı."

'Biz ıslaha değil ranta dava açtık'

"Hiç şüphe yoktur ki, onun ruhsatı AKP yönetimi zamanında verilmiştir ve TIR parkı olmaya hiç müsait olmayan bir yerdir. Olmadığı da bu yaşanan olayla ortaya çıkmıştır. Bu olay bunun çok somut kanıtıdır. Bu, 'Kamer Otoparkı.' Adında da 'Kamer' geçiyor zaten, ruhsatın sahibi İstanbul Belediyesi'dir. Buranın sahibi de Başbakan'ın yakın arkadaşı, dostu, çocuklarıyla birlikte o meşhur kuyumcu dükkanını açan, ona yardımcı olan kişidir. Cihan Kamer oranın sahibidir. Yani kendi ailesinden biri o tır parkını işletmektedir. Sel basacak yere niye veriyorsunuz ruhsatı? Topbaş, 'Biz 16 yıl kaldık, onlar 44 yıl kaldı' diyor. Biz 44 yıl kalmışız da bizim zamanımızda böyle bir şey olmuş mu? Biz devrettiğimiz zaman böyle bir şey olmuş mu? Sen almışsın, yaptığın uygulamalarla şimdi 16 yıl sonra iş gelmiş buraya dayanmış. Bu 16 yıllık uygulamanın sonucudur. Daha önce orada yapılmış ve sel felaketine yol açan hangi inşaatlar var? Orası bomboş araziydi CHP devrettiği zaman. Kuş uçmuyordu, hiçbir şey yoktu. Bunlar orayı yoğun inşaat alanı haline getirdiler. Topbaş, dere ıslah çalışmalarının, CHP'nin açtığı davalar nedeniyle yapılmadığını söylüyor. CHP'nin açtığı davalar, imar planı tadilatlarının iptaline yönelik. Biz rant paylaşımına, sele yol açan planlara yönelik girişimlere karşı davalar açtık. Dere ıslah çalışmalarının iptali istemiyle açtığımız hiçbir dava yok. Milleti aldatacaklar. Olay tam bir tersine, bu bir çarpıtmadır. Biz, dere ıslahını zorunlu kılan ve sel baskınlarına sebep olacak imar planına karşı çıkıyoruz."

Siyasi malzeme haline getirmeyin

Baykal'ın iddiaları üzerine ulaştığımız iş adamı Cihan Kamer, şunları söyledi: "Burası 1970 yılında amcamın oğlu İdris Kamer ve Yaşar Yağcı ve Ayfer Yağcı tarafından satın alınmıştı. Ayfer Yağcı'nın payını, ben bir alacağıma istinaden alınca benim de arsada sonradan yüzde 24'lük payım oluştu. Ancak buranın üst kullanım hakkı yüzde 51 payı olan İdris Kamer'de. Geri kalan pay da dayımdadır. Ölümler benim de ortağı olduğun arazide olmamış. Ancak ölümler bizim garaja mal edilmek isteniyor. Kamer Garajı'nda iki kişi öldü. Kalanlar diğer garajlardan sürüklenenlerden . Askeriyenin yaptığı bir göletin kapakları açılmış. Dolayısıyla o kapaklar açılınca önünde ne var ne yok sürükleyerek bizim araziye kadar taşımış. Ölümlerin büyük bölümü o suların taşınması sırasında sürüklenen diğer noktalardaki garajlarda yaşanmış. Ayrıca bizim arazimiz dere yatağında da değil. Bunu bir siyasi malzeme haline getirmeyin."

'Derelerin ıslahı için Dünya Bankası'ndan alınan kredi ne oldu?'

İstanbul'da yaşanan sel felaketini Meclis'e taşıma kararı alan CHP İstanbul Milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Mehmet Sevigen, Çetin Soysal, Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP Sözcüsü ve Saymanı Mustafa Özyürek ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, İstanbul İl Binası'nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada, "Sel felaketinin en büyük sorumlusu 16 yıldır İstanbul'u yöneten aynı gelenekten gelen AKP yönetimidir. 33 Vatandaşımızın ölümüne sebep olan en büyük faktör İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde dere kenarlarına ev ve lüks iş yerlerinin yapılmasına izin veren şimdiki Başbakan ve ondan sonra bu görevi alıp Belediye başkanlığı koltuğuna oturan Ali Müfit Gürtuna ile Kadir Topbaş'tır" denildi. İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise, 'Sayın AK Parti yetkilileriyle hangi kanalda istiyorlarsa orada hesaplaşmaya hazırım. 'Bu TIR parkı kimin. Bu ruhsatı nasıl verdiniz' diye sormak istiyoruz" dedi. CHP Sözcüsü ve Genel Saymanı Mustafa Özyürek ise Dünya Bankası'nın 2007 yılında derelerin ıslah edilmesi için çok yüksek bir miktarda kredi tahsis ettiğini, bu paranın Belediyede olmasına rağmen dere ıslahıyla ilgili tek bir kuruş bile harcanmadığını iddia etti: "Bu kredi nereye gitti? Dere yatağındaki yapıları yıkacaklarmış. Kendi yandaşlarının binalarını yıkmayacaklardır. Çünkü o binaların çoğuna kendileri ruhsat vermişler."
Vatan


Geri Dön