04 / 05 / 2024

Deniz Karataş: Deprem olmadan önlem alınmalı!

Deniz Karataş: Deprem olmadan önlem alınmalı!

Deniz Karataş, 28 Aralık'ta meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından konuşulanları, yazılıp, çizilenleri saman alevine benzetti. Önlemlerin deprem olduktan sonra değil olmadan önce alınması gerektiğinin üstünü çizdi




Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, 28 Aralık'ta meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından konuşulanları, yazılıp, çizilenleri saman alevine benzetti. Önlemlerin deprem olduktan sonra değil olmadan önce alınması gerektiğinin üstünü çizen Karataş, Kentsel Dönüşüm Projesi'ne dikkati çekti. 


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Bizim hesabımıza göre Antalya'nın yüzde 70'i, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün verilerine göre kentteki yapıların yüzde 8 5'iııin yenileme ve güçlendirmeye ihtiyacı olduğu ortada. Bu şehrin yüzde 85'ini ilgilendirin bir unsur. Daha sistemetik düzenlemeye ihtiyaç olduğu kaçınılmaz. Kentsel dönüşüm çalışmaları bir depremle hareketlenip sonra unutulmamalı" dedi. 

Antalya'yı sarsan ve büyük korku yaratan depremin ardından herkesin konuştuğunu belirten Karataş, "Ben tepki amaçlı konuşmuyorum. 


Deprem olduktan sonra konuşmanın bir anlamı yok ki. 6 büyüklüğündeki depremden 2 ay önce kentsel dönüşüm zirvesi düzenledik. 

500 kişinin katılımıyla yaptık. Fakat şehrin dinamiklerinden, ileri gelenlerinden kimse yoktu. Şimdi deprem olmuş herkes konuşuyor. 

Önemli olan deprem olmadan önlemleri almak ve binaları sağlamlaştırmak veya yenilemek" dedi. 

Deprem sonrası yapılan tüm konuşmaları saman alevine benzeten ve "Bir an parlıyor sonra sönüp gidiyor" diyen Karataş, "Anamızı, babamızı, çocuklarımızı, ailelerimizi sağlam konutlarda oturtmak istiyoruz. 

Aklımızın evde kalmasını istemiyoruz. Bir deprem oluyor telefon şebekeleri kilitleniyor. Bunun sebebi, 'acaba bizim evde bir şey var mı' korkusu. Herkesin rahat içinde sağlam evlerde oturmasını ve 'Bizim evimizde bir şey yoktur. Çünkü sağlam' demelerini istiyoruz" diye konuştu. 


ORTA GELİRLİNİN ÖNÜ TIKANACAK 

2014 yılı sonunda 150 metrekare altındaki evlerde uygulanmaya geçecek yüzde 1 KDV oranının yüzde 18'e yükselmesi değişikliğinin de orta gelirli vatandaşı etkileyeceğini sözlerine ekleyen Karataş, "150 metrekare üstü evleri genellikle zenginler tercih eder. Fakat 150 metrekare altı evler orta gelirli vatandaşın başını sokabileceği evlerdir. Bu nedenle yüzde 18 olacak KDV tutarının ev satışlarını etkileyeceğini düşünüyoruz" dedi. 


VATANDAŞIN BARINMA HAKKININ ÖNÜ AÇILMALI 

Karataş sözlerine şöyle devam etti; "Vatandaşın barınma hakkı ve yaşam özgürlüğü anayasal bir haksa, 150 metrekare altı olan evlerde orta gelir vatandaşlarımıza barınma hakkının verilmesi ve düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini öngörüyoruz. Vatandaşımızın önü açılmalı, cumanın gelişi perşembeden belli. 

İleriki günlerde tıkanma olacak.


Antalya Son Haber


Geri Dön