Kent Haberleri

Denizli en çok ihracat yapan sekizinci il!

Denizli Valisi İllerin ve Bölgelerin Sosyo - Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında 10'uncu, 3 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla sekizinci, yıllık 2 milyonu aşan turist sayısıyla da beşinci...

İlimizin 800 un üzerinde ihracat yapan firması bulunurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 121'dir Üretime ve gelişime duyduğu inançla, köklerinden kopmadan geleceğe koşan bir il. Denizli, sahip olduğu girişimci ruhunu, yaratıcılık ve azimle birleştirerek Türk sanayisinin lokomotif güçlerinden biri olmayı başarmıştır. 

Antik çağlardan bugüne taşıdığı üretime olan tutkusu ile bin yıllık Ahilik geleneğini birleştirerek güçlü atılımlar yapan Denizli sanayicisi, kısa zamanda dünya çapında firmalara sahip olmuştur. Bugün Denizli'de yaşanan ekonomik faaliyetler neticesinde yılda 3 milyar doları aşan ihracat gerçekleşmekte ve ihracatın ithalata oranla daha ön planda olduğu gözlenmektedir. 

Bu güne dair rakamlara bakıldığında; Denizli ülke sıralamalarında, Kalkınma Bakanlığımızın verilerine göre illerin ve Bölgelerin SosyoEkonomik Gelişmişlik sıralamasında 10'uncu, 3 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla sekizinci, yıllık 2 milyonu aşan turist sayısıyla da beşincidir, ilimizin 800 un üzerinde ihracat yapan firması bulunurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 121'dir. İlimiz, ihracat artış hızı olarak her ay Türkiye'de ilk 10 il ve en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 il arasında yer almaktadır, ilimiz Denizli Sanayi Odasının verilerine göre kadın istihdamında ise, yüzde 30.7 ile Türkiye ikincisidir. 

Türkiye ihracatçılar Meclisinin verilerine göre ihracat yapan iller bazında bakıldığında; Denizli merkezli firmaların yaptığı ihracat 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.8 oranında artarak 2 milyon 258 bin 831 bin dolara ulaşmıştır. 

Denizli, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 13 artışla ülkemizde en fazla ihracat yapan 10 il arasında ilk sıralarda yer almıştır. Denizli. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında en büyük katkı veren illerden birisi olacaktır. 

Her yıl İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan "Türkiye'nin En Büyük İlk 500 Sanayi Kuruluşu" arasına ilimizden 2012 yılında 11 sanayi kuruluşu girmiş ve bu firmalar genel olarak bir önceki seneye göre Türkiye sıralamasında daha üst sıralarda yer almışlardır. 

Denizli, 183 bin 319 olan aktif sigortalı çalışan sayısı ve yıllık 2 milyondan fazla turist sayısı ile bugün Türkiye'nin en hızlı büyüyen kentlerinden biridir. 

Denizli sanayisi, tekstil sektöründe ve özellikle uzmanlaştığı havlu, bornoz ve ev tekstili alanlarındaki üretim ve satışında yakaladığı başarıyla, son yıllarda dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer almış, bu alanda işini dünyada en iyi yapan endüstri konumuna gelmiştir. 

Denizli'de tekstilin yanı sıra hızla gelişen diğer sektör ise madencilik ve mermerciliktir. 

Ülkemizin ikinci büyük mermer havzasına sahip ilimizde, Denizli Ticaret Odasının "coğrafi işaret tescili" için yaptığı çalışmalar sonucunda "Denizli Traverteni" ismi marka olmuştur. 1979 yılında ilk tesisin kurulmasıyla faaliyete başlayan mermer sektörü, bugün dış pazarlara üretim yapmaktadır. Ana sanayi sektörleri tekstil ve hazır giyim, elektrolitik bakır tel ve enerji kablosu, doğal taş, kağıt, metal ve haddecilik, makine, cam ve çimento, kimya ve plastiktir. 182 firmanın bulunduğu Denizli Organize Sanayi Bölgesi faal olup, Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Sarayköy Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi, Islah Organize Sanayi Bölgesi ise kuruluş.


Dünya Dosya