26 / 12 / 2024

Denizli Özel İdare İşhanı yıkılıyor!

Denizli Özel İdare İşhanı yıkılıyor!

Denizli’de depreme dayanıksız olması sebebiyle tehlike yaratan Özel İdare İşhanı’nın yıkım çalışmaları hızlı bir şekilde yapılıyor.



Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 1979'da Saraylar Mahallesi’nde hayata gaçirilen ve depreme dayanıksız olması sebebiyle şehrin merkezinde önemli bir tehdit oluşturan Özel İdare İşhanı'nın yıkım çalışmalarını denetledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Başkan Osman Zolan’a, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aydın ve beraberindekiler de eşlik etti. Başkan Osman Zolan, bulunduğu dönemin şartlarına göre yapılan Özel İdare İşhanı’nın günümüzde ömrünü doldurduğunu ve fonksiyonunu yitirdiğini, daha da önemlisi depreme dayanıksız yapısı sebebiylede kent merkezinde bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Hantal yapının ortadan kaldırılmasıyla bölgede tarihi önemi bulunan 2 yapının ortaya çıkacağını söyleyen Başkan Osman Zolan, “Birincisi 700 yıllık geçmişi bulunan tarihi Germiyanoğulları Hamamımız var. Bugüne kadar varlığı bile hissedilmemiş, fark edilmemiş. İkinci önemli yapımızda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Denizli ziyaretinde kaldığı ev, müze haline dönüştürülmüştü. Bu yıkımla birlikte amacımız şehrin merkezinde nadir bulunan hem tarihi hamamı restore edip hem de Atatürk Etnografya Müzesi'ni de ortaya çıkararak gelecek nesillere ulaştırmak” dedi.

Başkan Zolan’dan müze müjdesi

Denizli’nin turizm kenti olması noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, Denizli Kayak Merkezi gibi pek çok yatırım yaptıklarını söyleyen Başkan Osman Zolan, binanın yıkımı ile birlikte ortaya çıkacak meydana yeni müzelerin yapılacağını açıkladı. Başkan Osman Zolan, “Yıkımı gerçekleştirilen yapının karşısında eski sanat atölyeleri, taş binalar var. Onların da güzel bir müze haline dönüştürülmesi, sanat okulumuzun arka alanında da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın projesini yaptığı ve inşallah yapımına da yakın bir zamanda başlanacak olan arkeolojik müzemiz inşa edilecek" diye konuştu.

Kaleiçi'ne bağlantı sağlanacak 

Başkan Osman Zolan, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Şehrimizin merkezinde bulunan depremsellik anlamında riskli, fonksiyonunu yitirmiş, hizmet etme anlamında ömrünü tamamlamış olan bu yapıyı buradan kaldırarak, gelecekte oluşacak bu turizm noktasını nefes alır hale getirerek ön hazırlık yapmış oluyoruz. Burası 1700 metrekarenin üzerinde bir alan. Bu alanda güzel bir düzenleme ile hem tarihi hamam yapımızı ortaya çıkararak, hem de Atatürk Etnografya Müzemizin daha iyi algılanmasını ve ileride düzenleyeceğimiz müze alanları ile merkezde bir bütünlük ve tarihi dokunun oluşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Tarihi dokuya uygun bu alanda insanlarımız nefes alacak, ayrıca bölgenin Kaleiçi Çarşısı’na bağlantısı da sağlanmış olacak” 

Riskli yapılar ortadan kaldırılıyor

Yıkım çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağını belirterek, kentte risk içeren yapıları yıktıklarını söyleyen Başkan Zolan, “Yıkım çalışmalarımıza başladık inşallah en kısa sürede tamamlanacak. Risk oluşturan bu binayı da kaldırmış oluyoruz. Denizli’de buna benzer yapılarda vardı. Mesela garajın yanındaki ‘Kibrit Kutusu’ diye tabir ettiğimiz ince uzun bir yapı vardı, onu kaldırmıştık. İşlevini yitirmiş olan Üçgen Çarşısı vardı, onu ortadan kaldırmıştık. İşlevini yitirmiş olan, depremsellik anlamında da sıkıntılı olan bu yapımızı, turizm ve tarihi dokunun ortaya çıkması için ortadan kaldırıyoruz” diye konuştu.

“Denizli turizm kenti olsun istiyoruz”

Başkan Zolan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Zamanında bu yapıyı yapanlara teşekkür ediyoruz. Bina uzun yıllar hizmet verdi ve fonksiyonunu tamamladı. Bugün şehrin gidişatı farklı, Denizli'nin turizm kenti olsun istiyoruz. İnsanlarımızın burada nefes alabileceği noktalar olsun istiyoruz. İnşallah bu merkezde hem tarihi doku ortaya çıkacak, hem de yapacak olduğumuz müzelerle birlikte bütünlük oluşturacak. İnşallah Denizlimiz için hayırlı, güzel olur. Depremde belki ilk yıkılacak yapılardan birisiydi. Kütlenin de büyük olması nedeniyle büyük riskler barındırıyordu." 
 


Geri Dön