02 / 05 / 2024

Denizli'de 12 yılda 3663 eser gün yüzüne çıkartıldı!

Denizli'de 12 yılda 3663 eser gün yüzüne çıkartıldı!

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlenip, kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti, hızla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.




Antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle toprak altında bekleyen tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Laodikya Antik Kenti kazı ve işletme sorumluluğunun gururunu yaşıyor. 19 Ağustos 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Laodikya Antik Kenti'nde 2015 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Türkiye'nin marka değeri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen antik kentte her yıl gözle görünür değişimler yaşanırken, bugüne kadar binlerce tarihi eser de gün yüzüne çıkartıldı. Bu kapsamda 2003-2007 arasında 1267; Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiği 2008-2015 yılları arasında ise 2396 olmak üzere toplamda 3663 eserin ortaya çıkartıldığı Laodikya Antik Kenti'nde bir çok eserin de restorasyonu gerçekleştirildi.


Türkiye'de tek


Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında kazı ve restorasyonu sürdürülen antik kentte geçtiğimiz yıl Stadyum Caddesi, İmparator Traian Çeşmesi, Traian Çeşmesi Meydanı, Atriumlu Yönetici Binası, Merkezi Propylon, Kuzey (Kutsal) Agora, Güney Portik, Laodikya Kilisesi’nde çalışmalar yapıldı. 2015'te gün yüzüne çıkarılan 1900 yıllık Su Yasası, Dokuma Tanrıçası Athena heykeli ve Roma Tanrısı Ianus heykeli büyük dikkat çekerken 2015 yılında 19 eserin de restorasyon-konservasyon çalışmaları tamamlandı. Laodikya'da restorasyon çalışmaları devam ederken, antik kentin Türkiye'de 12 ay üzerinde kazı ve restorasyon yapılan tek ve en büyük kazı alanı olduğu belirtildi. Ayrıca 2013 yılında UNESCO’nun Geçici Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan antik kent geçen yıl dünyada Tripadvisor Mükemmellik Sertifikası da aldı.


"Laodikya, yerel yönetimlerle iş birliğinin göstergesi"


Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya 'da yakalanan başarının yerel yönetimlerle iş birliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, bugüne kadar antik kente emeği geçen başta önceki dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere herkese teşekkür etti. Antik kentte Denizli'nin geçmişine dair binlerce eserin gün yüzüne çıkarıldığını kaydeden Başkan Zolan,şöyle konuştu: "Geçmişte yılda 2-3 ay kazı ve restorasyon yapılan antik kentteki çalışmalar Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiği günden itibaren yılın 12 ayı devam etti, kazılar ve restorasyon çalışmaları hiç durmadı. Antik kent hızla gün yüzüne çıkmaya devam etti. Yerel yönetim olarak Laodikya ile de Türkiye'ye örnek olacak bir başarının altına imza attık. Emeği geçen herkesi kutluyorum."



Denizli Büyükşehir Belediyesi



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlenip kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti, gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Antik kentte ilk kazı yapılmaya başlandığı 2003 yılından bu yana 3 bin 663 eser gün yüzüne çıkartıldı. 19 Ağustos 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Laodikya Antik Kenti'nde 2003-2007 arasında bin 267; 2008-2015 yılları arasında ise 2 bin 396 olmak üzere toplam 3 bin 663 eser ortaya çıkartıldı. 


Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, geçtiğimiz yıl Stadyum Caddesi, İmparator Traian Çeşmesi, Traian Çeşmesi Meydanı, Atriumlu Yönetici Binası, Merkezi Propylon, Kuzey Agora, Güney Portik, Laodikya Kilisesi'nde çalışma yapıldığını, 2015'te Su Yasası, Dokuma Tanrıçası Athena heykeli ve Roma Tanrısı Tanus heykelinin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. 2013 yılında UNESCO'nun Geçici Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Laodikya'da yakalanan başarının yerel yönetimlerle işbirliğinin bir göstergesi olduğunu belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, emeği geçen dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etti.  



Geri Dön