05 / 11 / 2024

Denizli'de 19 biyolojik arıtma tesisi yeniden çalışacak!

Denizli'de 19 biyolojik arıtma tesisi yeniden çalışacak!

Denizli Büyükşehir Belediyesi, köylerin şehirlerdeki yaşam standartlarına kavuşup çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için kurulan ancak enerji maliyetleri ve bakım masrafları nedeniyle atıl duruma gelen biyolojik arıtma tesislerine el attı.




Uzun süredir atıl durumda olan binlerce liralık bir çok tesis kısa süre sonra yeniden çalıştırılmaya başlanacak. Başta Büyük Menderes, Dalaman ve Akarçay olmak üzere bölgedeki su kaynaklarının, evsel nitelikli atıksularla kirletilmesinin önüne geçilecek.


Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DESKİ), başta Büyük Menderes Nehri olmak üzere, Dalaman Çayı, Akarçay vb. gibi su kaynaklarının kirlenmesini önlemek amacıyla köylerde inşa edilen ancak maliyetleri nedeniyle çalıştırılamayan biyolojik paket atıksu arıtma tesislerine el attı. Geçmişte İl Özel İdareleri tarafından, köylerin şehirlerdeki yaşam standartlarına kavuşup çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için kurulan biyolojik paket atıksu arıtma tesisleri, 30 Mart'ın ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından inceleme altına alındı. Merkez ile birlikte Sarayköy, Buldan, Tavas, Çivril gibi birçok ilçeye bağlı mahallede yapılan incelemede, binlerce liralık tesisin, geçmişte köy muhtarları tarafından yüksek elektrik ve bakım masraflarının köylülerden para toplanamaması nedeniyle sürekli çalıştırılamadığı ifade edildi. Bu nedenle tesislerin atıl kaldığı, özellikle su kaynaklarının kirlenmesi dolayısıyla konunun basına da sık sık yansıdığı belirtildi.Vatandaşlardan ilçe gezileri sırasında bu ihtiyaç konusunda birçok istek alan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, çalıştırılamadığı için çevreye olumsuz etkileri olan biyolojik paket atıksu arıtma tesisleriyle ilgili DESKİ'ye talimat verdi. 


19 biyolojik arıtma tesisi yeniden çalışacak


DESKİ kısa süre önce özellikle su kaynaklarının kirletilmemesi için uygulamaya sokulan biyolojik paket atıksu arıtma tesisleriyle ilgili çalışma başlattı. DESKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı çalışma sonucu, il sınırları içerisinde benzer nedenlerle çalıştırılamayan 19 biyolojik paket atıksu arıtma tesisi tespit edildi. Tesislerin yeniden çalıştırılıp çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için gerekli ihale tamamlanırken, atıl durumdaki biyolojik atıksu arıtma tesislerinin bakım ve onarım çalışmaları başlatıldı. Çevre düzenlemesi yapılan tesislerin kısa süre sonra çalışmaya başlayacağı, uzun yıllar köylerin kanayan yarası haline gelen biyolojik arıtma tesisi sorununun çözüleceği işaret edildi. Bu kapsamda, Akçapınar, Altınova, Beylerbeyi,Bölmekaya, Çalıköy, Çoğaşlı, Emirazizli, Gömce, Hayriye, Horasanlı, Karateke, Kavakköy, Kavaklar, Korucuk, Köke, Sazak - Köprübaşı, Mahmutgazi, Oğuz ve Ovacık'taki biyolojik paket arıtma tesislerinin kısa süre sonra faaliyete başlayacağı kaydedildi.


"En Çevreci Belediye"


Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'de çevre konusunda gösterilen hassasiyetin en üst düzeyde olduğunu belirterek, kentin aldığı "En Çevreci Belediye", "En Sağlıklı Şehir" ve "En Temiz Kent" ödüllerini hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin geleceğe yatırım anlamında yaptığı en önemli çalışmaların başında çevre projeleri geldiğini ifade eden Başkan Zolan, "Bizim çevre konusunda olmazsa olmazımız şudur: Her türlü krizi aşıp, bir şekilde telafi edebiliriz. Ancak çevrede yaşanan bir krizden geri dönülmesi mümkün olmayabilir. Bu nedenle bugüne kadar çevre konusundaki hassasiyetimizi çok yüksek tutan bir belediyecilik anlayışımız oldu. Tabi bu çalışmalarda en büyük destekçimiz Denizlili vatandaşlarımız olmuştur. Onların verdiği destekle bir çok ödül alıp çevre konusunda kentimizi bir marka yaptığımızı düşünüyorum" dedi. Başkan Zolan, "Çevre kirliliğini önlemek için yapamayacağımız hiç bir fedakarlık yoktur. Çünkü bu kent, bu ülke, bu dünya bizim. Geleceğimize temiz bir çevre bırakmak için çabalıyoruz" diye konuştu.

Denizli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön