04 / 11 / 2024

Ambarlı'ya biyolojik arıtma tesisi kuruluyor!

 Ambarlı'ya biyolojik arıtma tesisi kuruluyor!

Beş ilçe tarafından kirletilen ve doğal yaşamın sona erdiği göl, Ambarlı’ya kurulan biyolojik arıtma tesisi ile kurtuluyor. Hedef, Haliç’te olduğu gibi gölde yeniden balık tutmak, yüzmek





Başbakan Recep Tayyjp Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu döneminde Haliç’in temizleme çalışmalarıyla start alan atıksu artıma tesisi çalışmalarının son halkası tamamlanarak test çalışmalarına başladı. Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, tam kapasiteyle çalışması durumunda Küçükçekmece gölünü kirleten unsurlar ortadan kalkmış olacak. Göle hiçbir evsel ve sanayi atığı ulaşamayacak.  


İSKİ’nin yatırımları sonunda Küçükçekmece Gölü’ne doğrudan akarak çevre kirliliğine sebebiyet veren atık sular kontrol altına alındı. Haliç’den sonra Küçükçekmece Gölü de kurtarılarak bir yaşam merkezi  haline getirilecek. Yanından bile geçilemeyen göl de balık tutulabilecek, su sporları yapılabilecek.


Test çalışmalarını ardından tam kapasiteyle çalışacak olan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin tamamlanmasıyla kentte atıksu arıtma oranı % 97’ye ulaşacak. İleri Biyolojik özellikte inşa edilen ve atık suların azot ve fosfor giderimini de yapacak olan tesiste arıtılan atık suların bir kısmının dezenfeksiyon tekonolojisiyle geri dönüşümü sağlanacak ve arıtılan atık sular sanayide ve çevre sulamada kullanılabilecek. Ortaya çıkan katı atıklar, susuzlaştırma ve kurutma sistemi sayesinde sanayi tesislerinde ikincil yakıt olarak kullanılacak. Tesis bünyesinde yer alan Kojenerasyon Sistemi ile de arıtılan atık sular sebebiyle ortaya çıkan gazdan elektrik enerjisi elde edilecek ve tesisin enerji ihtiyacının bir kısmı çamurdan elde edilecek.


Turna ve Kızılkanat yaşardı


Doğusunda Nakkaşdere, batısında Eşkinoz ve bunlar arasında kalan Sazlıdere’den beslenen gölün kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 10 km, en geniş yeri ise 6 km. Bir zamanlar Turna’dan, Kızılkanat’a, Kefal’den Levrek’e birçok balık türünün yaşadığı göl, 1970’lerden sonra yaşanan plansız yapılaşma ve ihmal edilen yatırımlar nedeniyle kirlendi, göle akan dereler birer atıksu kanalı haline dönüştü. 


Dünyanın sayılı lagün göllerinden


15.22 km2’lik bir alanı kaplayan Küçükçekmece Gölü, denizle olan bağlantısı sebebiyle dünyanın sayılı lagün göllerinden. Havadan bakıldığında eşsiz güzellikte bir görüntü veren göl, yoğun kirlilik nedeniyle şimdilerde etrafına koku yayıyor. Gölün ağız kesimi kıyı kordonuyla kapalı olmasına rağmen gölün denizle olan ilişkisi 1.5 m derinliği olan bir geçitle sağlanıyor. Bu nedenle gölün suyu yarı tuzlu.


Beş ilçeyi arıtacak


Şehrin en büyük atıksu arıtma tesislerinden biri olan Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi; 438 km2’lik havzada Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir gibi 5 büyük ilçenin ve yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusun atık sularını arıtacak.


Atık sular kirletti


Altınşehir, İkitelli, Bahçeşehir, Avcılar, Küçükçekmece ve Hadımköy bölgelerinin atık suları, dereler vasıtasıyla göle ulaşarak biyolojik hayatı bitirdi.

Star


Geri Dön