01 / 05 / 2024

Denizli'deki tarihi yapı restore ediliyor!

Denizli'deki tarihi yapı restore ediliyor!

Denizli’nin tarihine tanıklık etmiş binaları yeniden şehre kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi kentte eşine az rastlanan bir yapıyı daha yenileyecek.



Restore ettiği tarihi binalarla kentin değerlerine sahip çıkmayı sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, şehirde eşine az rastlanır bir binaya daha sahip çıkacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, bu kapsamda 1951'de Şirinköy Muhtarı Kamil Altınbaş, Aza Bayram Balkanay ve Aza Mehmet Ali Yılmaz önderliğinde köy sakinleri tarafından yaptırılan Şirinköy Kahvehanesi Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bahçesinde havuz olma özelliğiyle işlev olarak İstanbul'da bulunan büyük kahvehanelere benzeyen tarihi yapının güney cephesinde tiyatro oyunlarının sergilendiği yüksek bir sahne olduğu fakat günümüzde kaldırıldığı bildilrildi. Tarihi yapının geçmişte Karagöz-Hacivat, hokkabaz ve ortaoyunu gibi millî oyunların sergilendiği yer olması bakımından son derece önemli olduğu belirtildi.

"Orijinal dokusuna uygun olarak korunabilmiş"

Denizli’de eski kahvehanelerin genelde köylerin merkezi noktalarına yapıldığı ve vatandaşların sosyalleştiği mekanlar olduğu bildirilirken Şirinköy Kahvehanesi'nin birçok noktası değişmiş olsa da orijinal dokusuna uygun olarak korunabildiği, plan açısından ise özgün kalabilmiş bir yapı olduğu bildirildi. Ayrıca yörenin tarihsel ve kültürel yaşamının özgün sayılabilecek sosyal bir yapı olarak nitelendirilen Şirinköy Kahvehanesi'nin sanat tarihi açısından da önem arz ettiği belirtildi.

"Geçmişi olmayan bir toplumun geleceği de olmaz"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, antik dönemden başlayarak beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar Denizli'nin geçmişine tanıklık eden çok sayıda tarihi değeri yok olmaktan kurtardıklarını dile getirdi. Denizli merkezin yanında ilçelerdeki tarihi yapıları da restore ederek şehre kazandırdıklarını belirten Başkan Zolan, eşine az rastlanır özelliklere sahip Şirinköy Kahvehanesi'ni de gelecek kuşaklara aktaracaklarını dile getirdi. "Geçmişi olmayan bir toplumun geleceği de olmaz" diye konuşan Başkan Zolan, şunları ifade etti: "Görevde olduğumuz sürece onlarca tarihi değerimizi nasıl koruyup gelecek nesillerimize aktardıysak Şirinköy Kahvehanemize de sahip çıkacağız inşallah."


Geri Dön