Emlak Terimleri

Depozito ne kadar alınır? Ev kiralanırken ne kadar depozito verilmelidir?

Depozito bir nevi güvence teminatıdır. Ev sahipleri, kiracılardan istemektedir. Bu konuda kiracılar birden çok soru yöneltmektedir. İşte detaylar! İşte kiracıların depozito hakkında sorduğu sorular ve yanıtları…

Depozito nedir, Depozito ne kadar alınır? Ev kiralanırken ne kadar depozito verilmelidir? şeklindeki soruları kiracılar sorup yanıtlarını aramaktadır.

İşte kiracıların depozito hakkında sorduğu sorular ve yanıtları…

DEPOZİTO NEDİR?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para veyahut kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denilmektedir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden alınır ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken iade edilir.

DEPOZİTO DETAYLARI!

Ev sahibine teminat olarak verilmiş parayı yani depozitoyu geri almak bazen kiracılar için sorun teşkil edebilir. Ancak ülkemizde kiracıların hakları yasalar aracılığı ile koruma altına alınmıştır. Bu noktada kira sözleşmesi hazırlanırken “teminat bedeli” ya da “depozito” maddesine dikkat edilmesi gerekir.

DEPOZİTO NE KADAR ALINIR, NE KADAR OLMALIDIR? EV KİRALARKEN NE KADAR DEPOZİTO VERİLMELİDİR?

Mal sahibi ya da ev sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu çerçevesinde belirlenmiş sınırlara sahiptir. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteme hakkı vardır; ama daha fazlasını istemeye hakkı yoktur.

Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir. Bazı ev sahipleri iki kira bedeli de talep edebilmektedir. Buna ek olarak evin içinde bulunan demirbaşlara göre de teminat miktarı üç kira bedelini aşmayacak şekilde belirlenmelidir.

DEPOZİTO NASIL GERİ ALINIR?

Hisseli tapu nasıl bölünür?

VakıfBank promosyon 2022 ne kadar?

Vekalet için sağlık raporu nereden alınır?