Emlak Sözlüğü

Depozito son kiraya sayılır mı?

Depozito, ev kiralanırken verilen bir nevi teminat yerine geçmektedir. Ev sahipleri depozitoyu son kiraya sayar mı? İşte detaylar!Onlardan biri de “Depozito son kiraya sayılır mı? sorusudur

Depozito konusuna dair kiracılar pek çok soru yöneltmektedir. Onlardan biri de “Depozito son kiraya sayılır mı? sorusudur. Bu tip konularda kiracıların kafası karışmaktadır. Kiracılar hem kendi haklarını hem de ev sahibinin haklarını iyi bilmelidir. Bunun yanında depozito şartlarını da öğrenmelidir.

İşte kiracıların depozito hakkında sorduğu sorular ve merak ettiği yanıtlar…

DEPOZİTO NEDİR? DEPOZİTO NE ANLAMA GELİR?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para veyahut kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denilmektedir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden alınır ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken iade edilir.

DEPOZİTO DETAYLARI NELERDİR?

Ev sahibine teminat olarak verilmiş parayı yani depozitoyu geri almak bazen kiracılar için sorun teşkil edebilir. Ancak ülkemizde kiracıların hakları yasalar aracılığı ile koruma altına alınmıştır. Bu noktada kira sözleşmesi hazırlanırken “teminat bedeli” ya da “depozito” maddesine dikkat edilmesi gerekir.

DEPOZİTO SON KİRAYA SAYILIR MI?

Kiralanan mülklerde ya da taşınmazlarda, meydana gelebilecek maddi hasarlara bir güvence, teminat olması adına alınan depozito, kira sözleşmesinin bitmesine az bir zaman kala kiracılar tarafından kira yerine sayılabilmektedir. Bazı zamanlar da kirasını tam alamadığını düşünen ev/işyeri sahipleri depozitodan kesinti yapmakta ya da depozitoyu hiç ödenmemektedir. Hukuken kiracının bu hareketi riskli olsa da aynı şeyi kiraya verenin yapması da tamamen risksiz satılmaz.

DEPOZİTO KİRACI TARAFINDAN KİRA BORCUNA SAYILABİLİR MI?

Depozito kiracı tarafından kira borcuna sayılır mı? sorusu da sık sık sorulmaktadır. İlk olarak bu soruya olumlu cevap vermek pek mümkün değildir, zira yukarıda da bahsedildiği gibi depozito almanın asıl amacı kira borcuna değil evde oluşabilecek maddi kayıp, hasarlara karşılık alınan bir teminat oluşturuyorsa, bunun anlamı da iyice kavranmalıdır. Bu bağlamda kira ilişkisinin sona ermesinden ve kiraya verenin “taşınmazda maddi hasar oluşmamıştır” kanaatine varmasından önce kiracının böyle bir tutum izlemesi durumunda, kiraya verenin yasal yollara başvurma hakkı doğar.

Hisseli tapu nasıl bölünür?

VakıfBank promosyon 2022 ne kadar?

TEB ile mobilya alışverişlerinden karlı çıkın! TEB’ten dev kampanya!