Kent Haberleri

Deprem araştırmacısından Helen yayı uyarısı: İstanbul'un altına kadar gidiyor, Güney Batı kıyı illerinde önlem alınmalı!

Türkiye'nin dört bir yanında peş peşe depremler olurken, Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, Helen Fayı'nı işaret etti ve önemli uyarılarda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Son zamanlarda Türkiye'nin dört bir yanından peş peşe deprem haberleri geliyor. Son olarak dün sabah önce Adana'da peş peşe 3 deprem oldu. Depremler saat 05.32'de 4.6, 05.33'te 4.5 ve 05.34'te 4.0 büyüklüğünde kaydedildi. Yine dün, Akdeniz'de Muğla Datça açıklarında 4.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. 

Bu depremler vatandaşları tedirgin ederken, deprem uzmanları da sık sık uyarılarını dile getiriyor. 

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin öncesinde, Ekim 2022'de "Arkadaşlar Kahramanmaraş ilimiz de pazarcık segmenti sismik bir boşluktur burdaki deprem aktivitesi iyi izlenmelidir" uyarısını yapan Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, şimdi de başka bölgelere ilişkin uyarılarını dile getirdi. 

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, https://x.com/QuakeResearche resmi X sosyal medya hesabından Helen yayı üzerinde yoğunlaşan hazırlık evresi depremlerine dikkat çekti ve önemli bir açıklamada bulundu. 

Baturhan Öğüt, paylaşımında şunları söyledi:

"Son dönemde Helen yayı üzerinde yoğunlaşan hazırlık evresi depremleri takip edilmeli.

Helen yayı pliny çukuru fayı üzerinde daha fazla aktif olması bize bu fayın kırılacağını göstermekte. Bu fayın kırılması durumunda yaklaşık olarak 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Ayrıca son dönemlerde Ege volkanik yayı içerisinde 80 ve 200/km derinlikte değişkenlik gösteren volkanik kaynaklı depremleri de görmekteyiz.

Ege bloku kuzey ve güney yönlü açılırken Helen yayına ekstra güney yönlü baskı uygular. Ayrıca Ege bloku kuzey ve yönlü yılda 6-13mm/yıl açılırken buradaki 29,5/km derinlikteki litosfer(Yer kabuğu) inceliyor. 

Bu fayın deprem üretmesi durumunda 300/km çap içerisinde yıkıcı bir etki yapabilir. 400/km çap içerisinde 6,5 büyüklüğünde depreme tekabül edecek şekilde hissettirir, km bazında çap mesafesi uzaklaştıkça odak noktasından çıkacak deprem dalgaları yıkıcı etkisini azaltmaya başlar.

Yaklaşık olarak 45-35°'lik bir açı ile dalış yapan Afrika levhası tıpkı sıcak nokta gibi yani doğrudan çekirdekten beslenen volkanlar gibi Ege volkanik yayını besler yani volkanik bölgenin altındaki cepleri doldurur.

Sismotektoniğe göre Afrika levhası 410-420/km mesafe derinliğe kadar İstanbul'un altına kadar ulaşmakta.

Güney Batı kıyı şehirlerimiz için önlem alınmalı.

#deprem"

Peki vatandaşlar neler söyledi? İşte Öğüt'ün o paylaşımına gelen yorumlar...

Çok çalışan emekliye yüksek maaş! Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor: Bu şekilde olursa...

Kıbrıs, konut ve arsa yatırımında en iyi lokasyonların başında geliyor!

Emlakta sahte ve hileli ilan dönemi 15 Eylül'de sona eriyor! Kiralık fiyatları düşecek!