Kent Haberleri

Deprem araştırmacısından korkutan uyarı: Kumburgaz ile Avcılar segmenti aynı anda çalışırsa 7,0'den büyük deprem olur!

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, "İstanbul, İzmir ve Bursa'ya göç durdurulmalı!" dedi ve bu üç şehrin deprem riskini tek tek açıkladı. İşte ayrıntılar...

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan rakamlara göre, Türkiye'de geçtiğimiz sene 3 milyon 450 bin 953 kişinin iller arasında göç ettiği belirlendi. Verilerde, İstanbul'a 412 bin 707 kişinin göç ettiği, 581 bin kişinin de megakentten ayrıldığı belirlendi. Rakamlara göre; İstanbul en çok göç alan ve göç veren şehir oldu.

Beklenen büyük İstanbul depremi dikkate alındığında, göç konusunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Deprem riski olan illere yapılan göçlerin durdurulması gerekiyor. 

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, https://x.com/QuakeResearche resmi X sosyal medya hesabından "İstanbul, İzmir ve Bursa'ya göç durdurulmalı!" dedi ve depremlere dikkat çekti. 

Baturhan Öğüt, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Olası deprem risklerine karşı göç verirken verdiği göçe karşı daha fazla göç alan bu şehirlerin olası depremlere karşı yeterince sınav vermesi daha zor hâle gelir. "Özellikle daha fazla göç demek ne yazık ki daha fazla can kaybı demektir." İstanbul'da 1.200.000 yapı stokunun 607.000'ni tahmini olarak 7,0 ve üzeri depremi kaldıramaz, İzmir'in 600.000'den fazla yapı stokunun 77.000'ni 6,5'lik bir depremi kaldıramaz, Bursa'nın 600.000'den fazla konut stokunun %60'ı 6,5-6,7 arası bir depremi kaldıramaz. 

İstanbul'un doğrudan doğruya deprem riskini göz önüne alalım, Silivri Kumburgaz segmenti ve Avcılar segmenti aynı anda çalışırsa 7,0 ve üzeri bir depremi rahatlıkla üretebilir.
Bursa'nın doğrudan doğruya deprem riskini göz önüne aldığımızda Gemlik segmenti tek başına çalışırsa 6,5'lik, İznik segmenti tek başına çalışırsa 6,7'lik , Zeytinbağı ile bandırma segmenleri'de tek başına çalışırsa ortalama 6,5-6,7 arası bir deprem üretebilir, Gevye-Mekece segmenti tek başına çalışırsa 6,7'lik bir deprem üretebilir,
İzmir'in doğrudan doğruya deprem riskine baktığımız balçova'nın altından geçen Narlıdere segmenti yani İzmir fayı'nın batıya doğru devamı olan bu segment ortalama 6,5'lik bir deprem üretebilir.

Nitekim bu saydığım segmentlerin geçmiş deprem tarihçesine baktığımız da bu büyüklüklerde depremler üretmişler.

Bilimsel olarak kanıtlanmış bu istatistiksel verileri göz önüne aldığımızda bu illere göçün durdurulması gerekiyor.

Peki vatandaşlar göç ve deprem konusu ile ilgili neler söyledi? İşte Öğüt'ün o paylaşımına gelen yorumlar... 

Türk yatırımcılarından ABD gayrimenkul piyasasına büyük ilgi! Yatırımcılar yurt dışından konut almaya başladı!

Son dakika akaryakıt zammı! Benzine tam bu kadar zam geldi: İşte il il 15 Ağustos 2024 akaryakıt fiyatları...

Tebernüş Kireçci'den konut satışları değerlendirmesi! Kredi yok! Bu konutları kim alıyor?

Yarısı Bizden Kampanyası başvurusu nasıl yapılır? Kime, ne kadar destek verilecek? Riskli yapı sahipleri dikkat!