27 / 04 / 2024

Deprem bilimci Naci Görür açıkladı: Marmara'da olan 4,5 büyüklüğündeki deprem, beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Deprem bilimci Naci Görür açıkladı: Marmara'da olan 4,5 büyüklüğündeki deprem, beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Bilim Akademisi Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu. İşte detaylar...



Saat 23:05'te Marmara Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Balıkesir Erdek olarak açıklandı. Birçok ilde hissedilen deprem büyük panik yarattı. Sosyal medyada İstanbul, Tekirdağ ve Bursa gibi pek çok ilde depremi hisseden vatandaşlar paylaşımlarda bulundu. 

İstanbul'da özellikle Beylikdüzü, Silivri ve Büyükçekmece ilçelerinde yaşayan vatandaşlar depremi yoğun hissettiklerini belirttiler. Bu durum meydana gelen bu depremin beklenen büyük İstanbul depremini tetikleyebileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bilim Akademisi Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, X sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak bu iddialara son noktayı koydu. Meydana gelen depremin Kuzey fayında olmadığını belirten Görür, "Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil" ifadelerini kullandı.

İşte Naci Görür'ün o açıklamaları:

"Arkadaşlar, Marmara’da Harmanlı, Erdek/Balıkesir’de 4,5 deprem oldu (bknz: Şekiller). Deprem deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil (Sengör, vd 2005, Le Pichon vd ) Sevgiyle"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür,  daha önce beklenen Marmara depreminin büyüklüğünün 7,2 ile 7,6 arasında olabileceğini açıklamıştı. Ayrıca, depremin İstanbul'un Avrupa yakasında 9 şiddetinde hissedilebileceğini ifade etmişti. 

Görür, Marmara Denizi'nde beklenen deprem hakkında şu tahminlerde bulunmuştu:  "Adalar'ın güneyinde bulunan bir fay hattı var, ve bu fay hattının kırılması bekleniyor. Aynı şekilde, Kumburgaz Fay Hattı da kilitlenmiş durumda. Marmara'nın batısında, Tekirdağ Fayı adlı fay hattı, son olarak 1912'de Şarköy depremi sırasında kırıldı. Beklediğimiz deprem için iki ana fay hattı öne çıkıyor: Kumburgaz Fay Hattı ve Adalar Fay Hattı. Bu fay hatları kırıldığında, Marmara bölgesinde 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde bir deprem olması bekleniyor ."

Son Dakika! Marmara Denizi'nde korkutan deprem! AFAD duyurdu: İstanbul da hissedildi

Mercedes Kasım 2023 fiyat listesi: Mercedes A, B, C ve E Serisi güncel fiyatlar

Almanya'da geçici konut sorunu yaşayanların sayısında artış oldu!


Geri Dön