02 / 05 / 2024

Deprem bir kez daha acı gerçeği yüzümüze vurdu! 10 ilde konutların yüzde 44'ü deprem sigortalı

Deprem bir kez daha acı gerçeği yüzümüze vurdu! 10 ilde konutların yüzde 44'ü deprem sigortalı

Deprem kuşağında olan ülkemizde sağlam binalar kadar deprem sigortası da önemli. Depremin vurduğu 10 ilimizde bulunan 2 milyon 173 bin konutun 963 bini DASK yani deprem sigortalı durumda. 1 milyon 212 bin konutun sigortası ise bulunmuyor.



KONUT BAŞINA EN ÇOK 640 BİN
Ev için DASK yani deprem sigortası şart. Çünkü bu sigorta türü depremde binası yıkılanlara evini yeniden yapacağı kaynağı sağlıyor. Önemli bir hatırlatma, binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da sigortadan faydalanıyorsunuz. DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlıyor. DASK tarafından verilen en fazla teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 bin lira.

Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınıyor. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirleniyor. Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortanızın olması gerekli.

YÜZDE 44'Ü SİGORTALI
Peki bu sigortayı depremin ağır hasar verdiği illerimiz yaptırmış mı? Depremin vurduğu 10 ilimizde bulunan 2 milyon 173 bin konutun 963 bini DASK yani deprem sigortalı. 1 milyon 212 bin konutun sigortası ise maalesef yok. Yapılan açıklamaya göre 10 ilde 5 bin 755 bina yıkıldı. Her binada 10 daire olduğu tahmininden hareketle 60 bin civarında konutu deprem yıkmış durumda. Bu illerdeki sigortalılık oranına göre yıkılan evlerin yaklaşık 25 bininin deprem sigortalı olduğunu hesaplayabiliriz. Geri kalan 35 bin konut ise maalesef sigortasız.


Geri Dön