Kent Haberleri

Deprem bölgelerinde yapılandırma için son günler

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisi altında bulunan ve mücbir sebep durumu sona eren illere yeniden yapılandırma imkanı sunuluyor. Bu iller arasında Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerindeki vatandaşlar ile Sivas'ın Gürün ilçesi yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremlerden etkilenen bölgelerde mücbir sebep hali ilan etmiş ve bu kapsamda "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca bir yapılandırma düzenlemesi sunmuştur.

Mücbir sebep hali ne zamana kadar uzatıldı?

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinde alınan  önlemler kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde mücbir sebep hali ilan edildi. 

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin yanı sıra Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep hali 30 Kasım 2023 tarihine kadar uzatıldı. 31 Temmuz'da sona eren mücbir sebep hali süresince, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesindeki mükellefler için önemli fırsatlar sunulmaktadır. 

Bu mükellefler, vergi borçlarını yapılandırmak istiyorlarsa, başvurularını 31 Ekim tarihine kadar gerçekleştirebilecekler. Peşin ödemelerini ve yapılandırılan borçlarının ilk taksitini 31 Kasım tarihine kadar yapabilecekler. 

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep hali 30 Kasım tarihinde sona erecektir. Bu nedenle, bu bölgelerdeki yapılandırma başvurularının 29 Şubat 2024 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

 

Yapılandırma düzenlemesi hangi imkanları kapsıyor?

Söz konusu kanun, vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların ödenmesine ilişkin birçok düzenlemeyi içermektedir. Bu düzenleme, borçların tamamının yanı sıra bu borçlara bağlı gecikme zammı ve faiz yerine, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranında güncelleme yapılmasını öngörmektedir.

Bu düzenleme kapsamında motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları, öğrenim ve katkı kredisi gibi farklı türlerdeki borçlar da yer almaktadır. Ayrıca, bu kanun değişikliği ile birlikte vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları gibi ihtilaflı konuların sulh yoluyla sonlandırılması imkanı da tanınmaktadır.

Her 100 liralık vergi gelirinin 20 lirası faize gidiyor!

Kripto paralara vergi geliyor!

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek