28 / 04 / 2024

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra enflasyon muhasebesinin ikinci kez uygulanacağını duyurdu. Bu önemli gelişme, 2024 ve sonraki yıllar için vergi matrahını etkileyecek sonuçlar doğuracak. Peki enflasyon muhasebesi nedir ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar…



Mali tablolarda bulunan parasal olmayan varlıkların Türk Lirası değerlerinin, ilgili tablonun tarihine göre güncellenmesini sağlayan bir enflasyon düzeltmesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yabancı yatırımcılara iletilen önemli bir mesaj gündeme geldi. Bu, Türkiye tarihinde ikinci kez uygulanacak bir enflasyon muhasebesi uygulamasının sinyalini veriyor.

20 yılın ardından yeniden enflasyon muhasebesi

Türkiye'de son iki yılda görülen yüzde 85'in üzerindeki yüksek enflasyon, ekonomik istikrar açısından ciddi bir sorun teşkil etmiştir. Bu durum, yaklaşık 20 yıl aradan sonra, enflasyonla mücadelede yeni bir dönemin başlamasını gerekli kılmıştır.

Hazine açıklamasına göre, stoklar ve ticari malların bilanço değerleri enflasyon düzeltilmesine tabi tutulduğunda, bu uygulama dönem kârını artırıcı bir etki yaratacaktır. Ancak, bu malların enflasyon düzeltilmiş maliyet değerleri ile satışa sunulması durumunda, dönem kârı üzerinde azaltıcı bir etki meydana gelecektir.

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan uyarı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bilançolarda yer alacak olan enflasyon muhasebesinin 2024 ve sonraki yıllarda vergi matrahını etkileyebileceğine dair bir uyarıda bulundu. Bu yeni muhasebe yöntemi, şirketler ve sektörler üzerinde önemli etkilere yol açabilir, vergi matrahını artırma veya azaltma potansiyeline sahiptir.

Bakanlık kaynakları, Reuters ile yaptıkları açıklamada, Orta Vadeli Program'da belirtilen enflasyon tahminlerini dikkate alarak, enflasyon düzeltmesinin 2024 ile 2026 yılları arasında gerçekleştirileceğini ifade etti. Ayrıca 2027 yılından sonra gerekli koşulların oluşmayacağı ve dolayısıyla bir düzeltme yapılmasının beklentiler dahilinde olmadığını belirtti.

Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, belirli bir dönemdeki para biriminin satın alma gücünü, farklı bir dönemde geçerli olan para biriminin satın alma gücü ile karşılaştırarak ölçme işlemidir. Bu uygulama, belirli bir zaman diliminde genel fiyat seviyelerinde meydana gelen artışı hesaplayan ve ekonomik bir göstergedir.

Memur maaşlarında beklenen Ocak zammı ayyuka çıktı: Memura 33.505 TL'lik ince ayar... 

Merkez Bankası, 6 aylık enflasyon tahminini güncelledi! Memur ve emeklilere yapılacak zam tablosunu da etkiledi

Asgari ücrette geriye dönüş! Tek zamlı çözüm


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön