Deprem bölgesi için kağıt masura ev tasarlandı! Maliyeti 110 bin TL civarında!
ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu, Pritzker ödüllü Japon Mimar Shigeru Ban işbirliğiyle deprem bölgesinde kullanılmak üzere, özel tasarım “kâğıt masura” ev tasarladı.Bu yapıları bilmeyenlerin bile 10 günde teknik destek almaları durumunda bütün malzemeleri hazırlayıp, 1-2 günde ev inşa edebileceği kaydediyor
ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu, Pritzker ödüllü Japon Mimar Shigeru Ban işbirliğiyle deprem bölgesinde kullanılmak üzere, özel tasarım “kâğıt masura” ev tasarladı. Bu yapıları bilmeyenlerin bile 10 günde teknik destek almaları durumunda bütün malzemeleri hazırlayıp, 1-2 günde ev inşa edebileceği kaydediyor.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri kendi insiyatifleri ile 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu’nu oluşturdu.
İnşaat mühendisliği bölümlerinin yanı sıra Mimarlık fakültesinin bölümünden öğrenci ve öğretim elemanlarının da yer aldığı stüdyoda deprem sonrası “geçici ya da uzun süreli, alternatif malzemelerle üretilebilecek ve doğaya zarar vermeyecek barınma çözümleri” üzerinde çalışmalar devam ediyor.
İşte projeye ilişkin diğer detaylar...
Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre, Bu kapsamda Stüdyo, Japonya’dan Shigeru Ban Architects ve Voluntary Architects Network işbirliğiyle “Paper Log House (Kâğıt Masura Ev)” projesinin tasarımını ve prototip yapımını hayata geçirildi.
Evlere adını veren karton, masura ve tahta gibi ürünlerden yapılan silindir anlamını taşıyor. Geçici barınma çözümleri ile tanınan, Pritzker ödüllü, dünyaca tanınan mimar Shigeru Ban geçen hafta Tokyo’dan ODTÜ’ye gelerek ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde bugüne kadar yaptığı geçici yapıları içeren çok ayrıntılı bir konferansa katıldıktan sonra öğrencilerin inşa ettiği prototipin açılışını gerçekleştirdi.
Prototip Acil Tasarım Stüdyosu öğrencileri tarafından sökülerek, diğer gün Hatay’ın Bohşin ilçesinde, Akıl Oyunları Dersliği olarak faaliyet göstermek üzere Bohşin İlkokulu’nun bahçesinde kuruldu.
Prototipi kurulan bu geçici yapıdan fazla sayıda üretilip, depremzedelerin farklı mekânsal ihtiyaçlarının karşılanması planlanıyor.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, prototipi hakkında bilgi verdi.
Çevre dostu olan yapıda kolon olarak kullanılan kâğıt masura malzemenin geri dönüştürülmüş kâğıttan yapıldığını ve tekrar kullanılabilir bir malzeme olduğunu vurgulayan Güçhan, ekonomik anlamda da avantaj sağladığına dikkat çekti.
Masura Ev yapımı, sökümü ve afet bölgesine taşımasının kolay olması ile de dikkat çekiyor. Bu yapıları bilmeyenlerin bile on günde teknik destek almaları halinde bütün malzemeleri hazırlayıp, birkaç günde evi inşa edilebileceği kaydediliyor. Kurulum ise bir günde tamamlanıyor.
MALİYET 110 BİN TL CİVARINDA
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, karton veya tahtadan oluşan şablonunun ev tarzında getirilmesiyle oluşturulan evlerde maliyetin, 110 bin TL olduğunu belirtti. Yalıtım sorunu olmayan bu evlerde ısınma elektrik enerjisi ile sağlanabiliyor.
TEMELSİZ OLACAK ŞEKİLDE TASARLANDI
Ev, temelsiz bir yapı olarak hayata çeirilirken; temel yerine kullanılan kasaların içine kum torbaları yerleştirildi ve depreme karşı yanal kuvvetleri sönümleyecek tarzda tasarlandı.
Evlerin en az 3-4 sene sorunsuz kullanımı tahmin ediliyor. ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu, geçici çadır, tuvalet ve hayvan barınakları hızlı üretilebilir küçük konut gibi alternatifler üretmek için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
TOKİ'den Diyarbakırlılara resmen Mayıs 2023 müjdesi geldi! 132 yeni konut için bu tarihe dikkat!