Deprem bölgesinde hafif yapı çağrısı: Hafif yapıların kullanılması yıkımı azaltıyor!
Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi, deprem bölgesinde konutların tamamlanmasının normale dönüş için önemini vurguladı ve hafif yapıların yıkımı azalttığının altını çizdi. İşte o açıklama...
Bugün 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü. Depremlerin etkisinin en şiddetli görüldüğü şehirler başta olacak şekilde ülkenin dört bir yanında anma törenleri gerçekleştiriliyor. Bunların yanı sıra hükümetten, muhalefetten ve uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geliyor.
Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi de deprem bölgesi ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu.
Doç. Dr. Sepanta Naimi, deprem gibi bir felaketin ardından ortaya çıkan hasarların giderilebilmesi için bölgedeki hareketliliğin bitmiş olması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Naimi, deprem bölgesinde hafif yapıların konut olarak planlanmasının doğru olacağını, bu yapıların ayrı bir yerde üretilip, direkt ilgili alana hızlıca monte edilebilen ve uzun ömürlü yapılar olacağına dikkat çekti.
Sepanta Naimi, "Nasıl birinci depremden sonra beklemediğimiz şekilde ikinci deprem yaşandıysa yüksek ivmeli depremlerin tekrarlanabileceği riskinin dikkate alınması gerekir" ifadelerini kullandı ve bu nedenle hafif yapıların konut şeklinde planlanmasının doğru olacağını söyledi.
Altınbaş Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sepanta Naimi, konuya ilişkin açıklamasında bu yapılan ayrı bir yerde üretilip, direkt ilgili alana hızlıca monte edilebilen ve uzun ömürlü olan yapılar olduğunun altını çizerek, "Ayrıca deprem güvenliği açısından da daha dayanıklıdırlar. Özellikle kırsal bölgelerdeki köylülerin evlerini hızlı bir şekilde hazırlanmasında kolaylık sağlar" şeklinde konuştu.
Naimi, ihtiyaç olan tarım ürünlerinin üretiminin hızlandırılmasına imkan tanınmasının bölgede hayatın normalleşmesi açısından hayati öneme sahip olduğunu da vurguladı.
Doç. Dr. Sepanta Naimi, bölgeden giden insanların da bölgeye dönüşünü sağlayacak adımların ekonomik zararların azaltılmasına ve bölgenin her anlamda canlandırılmasına imkan tanıyacağının altını çizdi.
Tüm bunların yanı sıra 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 11 ilde 930 şantiyede, 110 bin 450 personelle çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
Bakanlık deprem bölgesinde son durumu açıkladı: Hangi ildeki afet evleri, ne zaman teslim edilecek?
Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!