28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkımlara neden olan asrın felaketinin üzerinden tam 1 sene geçmişken, büyük yıkımın beklendiği İstanbul depremi de gündemden düşmüyor. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi ile ilgili konuştu ve deprem açısından riskli olan diğer illeri de açıkladı. 



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 'asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen depremlerin üzerinden tam 1 sene geçti. 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce yapının yerle bir olduğu asrın felaketinde özellikle Kahramanmaraş ve Hatay şehirlerinde büyük yıkım yaşandı. 

Felaketin üzerinden tam 1 sene geçmişken, hasar gören şehirlerde de yaralar sarılmaya devam ediyor.

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş depremlerini değerlendirdi ve beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!

TV100'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Süleyman Pampal, 6 Şubat tarihinde 7,8- 7,6 ve 6,4 büyüklüğünde 3 ana depremin olduğuna,  3 büyük ana depremin ardından 3, 4 tane 6’dan büyük artçıların olduğuna dikkat çekti. 

"O bölgede bu güne kadar 50 bin civarında artçı deprem oldu. Bu bölgedeki depremlerin 3-4 büyüklüğüne inerek sönmesi beklenmekte. Fakat 3-4 büyüklüğündeki depremler de ağır hasarlı binalarda yıkıma sebep olabilir. Kahramanmaraş depremlerinin yaşandığı o bölge, Türkiye’nin en riskli deprem kuşakları arasında bulunuyor. Çünkü 3 farklı levhanın kesişme noktası, 6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgede" ifadelerini kullanan Pampal, asrın felaketi olarak adlandırılan bu depremlerin Doğu Anadolu fayının kırılmasıyla meydana geldiğini söyledi. 

Pampal, Hatay ve Kahramanmaraş bölgesi üzerinde çok fazla aktif fay olduğunun altını çizdi ve "Kırıkhan ile Hatay arasında bulunan ve Güney’e doğru uzanan Ölü Denizi fayının kırılma ihtimali de mevcut. Bunun gibi bir durum yaşanırsa Hatay başta olmak üzere birçok il, bu depremden etkilenebilir" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

Prof. Dr. Süleyman Pampal, söz konusu açıklamasında Çelikhan ve Bingöl’ün kuzeyine doğru kırılmamış bir fay hattının daha olduğuna vurgu yaptı ve "Buradaki fay hattı da 7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir.

Bir diğer aktif olan fay ise Tunceli-Ovacık fay hattıdır. Bu fay hatlarının aktif olduğu bölgelerde yaşanabilecek depremlerde Tunceli, Malatya, Erzincan ve Bingöl gibi çevre şehirler etkilenebilir" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Büyük İstanbul depremi için 3-4 senemiz kaldı!

İSTANBUL'DA BÜYÜK DEPREM YAKIN

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Pampal, beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili de konuştu ve bunun yakın olduğuna dikkat çekti. 

1999 yılından beri bu konuların konuşulduğuna değinen Süleyman Pampal, "İstanbul fayı da en son 1766'da kırıldı. Fay hatlarının 250 sene süreyle enerji biriktirdiği biliniyor. Kaba bir tabirle beklenen İstanbul depremi için 3-4 sene kadar bir süremiz kaldı" şeklinde konuştu. 

TMMOB açıkladı! 530 bin kamu binasının envanteri maalesef yok!

Deprem, dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı! Kentsel dönüşümde bir yılda neler değişti?

6 Şubat depremlerinin denetçileri kağıt üzerinde!


Geri Dön