Emlak Konut

Maliye Bakanlığı deprem fırsatçılarının tepesinde! Yapay fiyat artışı yapanlara göz açtırmayacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, fırsatçılara göz açtırmamak için başta emlak olmak üzere her sektörde fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimlerini sıklaştırdı.Bayrakdar, bu yollar üzerindeki dinlenme tesislerinde depremden zarar gören vatandaşların durumlarından yararlanmak isteyenlere karşı mücadele ettiklerini belirterek "Öte yandan deprem bölgelerinde eşya taşıma, eşyalara ilişkin asansör hizmetleri gibi hususlarda da denetimler yürütüyoruz" ifadesini kullandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Bekir Bayrakdar, yaptığı değerlendirmede, deprem bölgesinde mevcut durumu suistimal edenlere karşı her türlü tedbiri aldıklarına dikkat çekerek, "Deprem felaketinin ilk günlerinden itibaren özellikle şehirlerarası bağlantı yollarında yol denetimleri yapıyoruz" dedi.

Bayrakdar, bu yollar üzerindeki dinlenme tesislerinde depremden zarar gören vatandaşların durumlarından yararlanmak isteyenlere karşı mücadele ettiklerini belirterek "Öte yandan deprem bölgelerinde eşya taşıma, eşyalara ilişkin asansör hizmetleri gibi hususlarda da denetimler yürütüyoruz" ifadesini kullandı.

FAHİŞ FİYAT DENETİMLERİ İÇİN PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

Bayrakdar, diğer illerdeki gelir idaresi personelini deprem bölgesinde görevlendirerek sahadaki fahiş fiyat ve belge düzenine uyum gibi konuların denetlendiğine de işaret ederek şunları söyledi: "Devletimiz, depremzedelere kira yardımı yapıyor. Bazı vatandaşlarımız bölge dışında konut kiralayabiliyor. Vatandaşlarımızın taşındıkları illerdeki kiralık ve satılık konutlardaki fiyat hareketlerini inceliyoruz. Ülke genelinde topladığımız ilk verilere göre deprem tarihi sonrası fiyatlarında artış yapan 37 bin 367 satılık ve 7 bin 363 kiralık konut ilanı bulduk. Fahiş fiyata yönelik çalışmalarımızın sonucunu değerlendirilmek üzere Ticaret Bakanlığı ile paylaşacağız. Vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için gerek CİMER, VİMER gibi uygulamalarla, gerekse ALO 189'u arayarak telefonla bize her türlü eksiklikleri bildirebilirler."

 

DEPREMLE BİRLİKTE HACİZ İŞLEMİ DURDURULDU

Bayrakdar, bazı sosyal medya platformlarında devletin afetzedelere yaptığı yardımlara vergi dairelerince haciz konulduğu yönünde asılsız paylaşımlarda bulunulduğunu belirterek şöyle devam etti: "Vergi daireleri kamu alacaklarının tahsili için depremin olduğu tarihinden itibaren kesinlikle haciz uygulaması yapmamıştır. Zaten Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle tüm icra takipleri durmuştur. Deprem öncesi vergi dairelerince bankalara gönderilen haciz talepleri gönderildikleri andaki varlıklara tatbik edilir, daha sonra hesaplara yatan paralara etkisi olmaz. Deprem tarihinden önce hesapta haciz olsa dahi bu haciz, devlet yardımlarına etki etmez.”