Arsa ve Arazi

Fırsatçıların yeni adresi hisseli arsalar!

Fırsatçıların yeni adresleri hisseli arsalar oldu. Az miktardaki hisselerine karşılık astronomik rakamlar talep eden fırsatçılar yüzünden, diğer hissedarlar mağdur olduklarını belirterek, kanun değişikliği yapılmasını istedi.

Diyarbakır'da imar izni olan 27 bin metrekarelik arsanın 160 hissedarı, küçük hissesi olan birkaç fırsatçı nedeniyle mağdur oldu. Cüzi miktardaki hisselerine karşılık astronomik rakamlar isteyen fırsatçılar nedeniyle, diğer hissedarların arsalarında aldıkları inşaat kararı yıllar boyunca rafa kalkıyor. Arsa sahipleri de mağduriyetlerinin giderilmesi için kanun değişikliği yapılmasını talep ediyor.

Sabah'ta yer alan habere göre; imar izni olan hisseli arsa sahibi Mehmet Tarhan, arsalarında bulunan hissedarların yüzde 95'inin yapı yapılması için karar alıp imza verdiğini, ancak 2 metre veya 7 metre hissesi olan birkaç kişinin imza vermemesi nedeniyle 9 yıl boyunca inşaata başlayamadıklarını belirtti. Tarhan, mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yasa çıkarılması isteyerek, şu açıklamalarda bulundu: "Bizim arsamızda hissedarların yüzde 95'i ev sahibi olmak için evet diyor. Ama birkaç metresi olan hisse sahipleri imza vermediği için yapı yapılamıyor. Kat ittifak kanununun 14'üncü maddesi var, orada deniyor ki, üyelerin ve paydaşların tamamının imza vermesi lazım. Bizim talebimiz bu kanunun değiştirilerek mağduriyetlerimizin giderilmesidir. Bizim gibi binlerce mağdur var."

'2 METREKARE KARŞILIĞINDA BİR DAİRE TALEP EDİYORLAR'

Ahmet İhsan Neziroğlu ise, 1973'ten bu yana bu arsada hissesinin olduğunu söyleyerek, ölen hisse sahiplerinin haklarının çok sayıda varislere bölünmesi nedeniyle sorun yaşadıklarını, 2 metrekare hissesi bulananların dahi daire istediklerini anlattı.

'27 BİN 656 METREKARE Mİ BÜYÜK, 2 METREKARE Mİ?'

Bir başka hissedar Mehmet Yasin Can ise, arsalarının 27 bin 658 metrekare olduğunu, 2 metrekare bir hisse sahibi yüzünden kendilerinin mağdur edildiğini belirterek "27 bin 656 metrekare mi büyük, yoksa 2 metrekare mi büyük?" açıklamasında bulundu.

'BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR'

Hisseli arsalarda yaşanan bu durum nedeniyle emlakçılar da şikayet ediyor. Arsa sahiplerinin müteahhit ile anlaşmak amacıyla kendilerine geldiğini söyleyen emlakçı Bahattin Rıfat Boz, hisse sahiplerinden inşaat için imza topladığını, ancak cüzi miktarda hissesi olan birkaç kişinin fahiş talepleri yüzünden bunu yapamadıklarını belirtti. Hem emlakçıların hem de arsanın diğer hissedarlarının büyük mağduriyet yaşadığından bahseden Boz, kentsel dönüşümde uygulanan 3'te 2 kararın hisseli arsalar için de uygulanması gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin her yerinde bu durumdan kaynaklı binlerce kişinin mağduriyet yaşadığını anlattı.

Arsa dolandırıcılarına dikkat!